Svenskarna i Västsahara 2016 – Lennart Kjellberg

Lennart Kjellberg och Ove Ahlström dömdes för nåt år sen för olaga fiske i Västsahara. Det fiske de dömdes för skedde för länge sen. Bägge de dömda förnekar fortfarande att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott och menar bland annat att de vilseletts av svenska myndigheter.

Efter det har i alla fall Lennart Kjellberg och hans bror Hans-Åke Kjellberg som står bakom bolaget Zandic Managament & Trading AB fiskat i Västsahara. Även många andra svenska yrkesfiskare har varit verksamma därnere. Detta fiske skedde i kraft av privata enskilda avtal med Marocko med båtar flaggade i Belize, Marocko eller på Komorerna. Detta fiske är och har varit lagligt men kanske inte politiskt okej då det skett på ockuperat territorium.

De flesta svenskar har dock sålt sina intressen i fiskebåtar och företag i området och därmed lämnat regionen. Alla har inte gjort det.

Nordic

Nordic i Fiskebäck

Lennart och Hans-Åke Kjellberg fiskade under flera år med båten Zander som de dock har sålt. Istället äger de en båt med isländsk flagg som heter Nordic, tidigare Alpha. Den har gjorts i ordning i Sverige i början av detta år och därefter seglats ner till Västsahara där båten nu fiskar flitigt. Detta fiske är formellt lagligt och påverkas inte av eventuella EU-beslut om fiske på ockuperat territorium.

nordic-2016-09-29-kl-13-13-45

Ljusa områden ute till havs är där det fiskas mycket och de blå linjerna är Nordics rörelser under den period båten varit i Västsahara

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Svenskarna i Västsahara 2016 – Lennart Kjellberg”

Kommentarer är stängda.