Okunniga journalister ger ofta fel information om fiske

Det är mycket få journalister som har någon som helst kunskap om yrkesfiske. Därför blir det ofta fel. Men vissa fel är helt obegripliga för de är så lätta att kontrollera. En Google-sökning och felet hade kunnat undvikas.

I en artikel om torskfisket i Östersjön på Sveriges Radios hemsida av Carin Holmberg och Jan Andersson påstås det exempelvis att 15 svenska fiskebåtar fiskar torsk i hela Östersjön. Det är naturligtvis helt orimligt och helt felaktigt.

Möjligtvis är det så att omkring 15 svenska båtar fiskar torsk i Öresund men i hela Östersjön har 192 svenska båtar tillstånd att fiska torsk enligt de senaste uppgifterna. De allra flesta av dem landade också torsk under 2015.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!