Torskkvoterna för Östersjön fastställda

EU-rådet har nu bestämt kvoterna för fisket i Östersjön inför 2017. För västra Östersjön där det tidigare pratas om en minskning av torskkvoten (TAC) på 88% blev beslutet en minskning med 56%. I östra Östersjön blev minskningen 25% jämfört med föreslagna 39%. Detta betyder dock inte att det nödvändigtvis blir frågan om nåt överfiske som miljöorganisationen Fishsec påstår.

I östra Östersjön kommer det inte att bli frågan om överfiske då kvoterna inte fiskas upp. Normalt fångas bara hälften av kvoten där. En minskning med uppemot 50% hade yrkesfisket med andra ord klarat av utan att de drabbats. Det har sannolikt inte förekommit något överfiske i östra Östersjön sen 1980-talet. Att Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) genom Svend-Erik Andersen klagar på denna nedskärning är ärligt sagt bara dumt.

I västra Östersjön är problemet lite mer komplicerat. I Öresund förekommer inget överfiske och där är torskbeståndet det starkaste och friskaste som finns runt Sveriges kuster. I resterande delar av västra Östersjön är det sannolikt allvarligare och i jämförelse med den rådgivning som forskarna på ICES gett innebär den nu beslutade kvoten att det sannolikt blir fråga om överfiske. Detta då fisket brukar ta upp 70-90 procent av kvoten i västra Östersjön. I västra Östersjön blir det också en fiskeförbudsperiod mellan 1 februari och 31 mars. Undantagna från stoppet är dock båtar mindre än 15 meter. DFPO kräver också ekonomisk kompensation på grund av den enligt dem alltför kraftiga minskningen av kvoten:

Danmarks Fiskeriforening PO mener, at det skal føre til, at der bliver tilbudt kompensation til de danske fiskere, der ikke længere kan opretholde deres nuværende omsætning.

– Hvis fiskerne skal have en chance for at overleve, så skal der kompensation til, og fiskerne skal have vished for det meget hurtigt. For realiteterne er, at mange af dem ikke kan overleve med de nye kvoter for 2017, og så må politikerne til lommerne og sørge for, at de kan komme nogenlunde helskindet igennem de kommende år, siger Svend-Erik Andersen.

Tyska yrkesfiskare fick enligt Fiskeritidende kompensation för kvotminskningen redan förra året och lär få det igen. Nu vill danska yrkesfiskare ha samma sak.

Det är också märkligt att det bara är yrkesfisket som måste skära ner. I västra Östersjön står fritidsfisket för ett lika stort fiske som yrkesfisket och inskränkningar i fisket borde också drabba fritidsfisket. Det är orimligt att bara yrkesfisket ska ta ansvar och få problem när tillståndet för torskbeståndet är problematiskt. Därför är det bra att det också införts begränsningar för fritidsfisket på 5 torskar per person och dygn förutom i februari-mars då 3 fiskar per person och dygn gäller. Att fritidsfisket skulle vara boven i dramat som ordföranden i Sveriges Fiskares PO, Peter Ronelöv Olsson, hävdar kan nog anses var ytterst tveksamt.

Några som också äter mycket torsk i västra Östersjön är sälar och skarvar. En minskning av säl- och skarvstammen genom jakt vore också rimligt om meningen är att gynna och rädda torsken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Torskkvoterna för Östersjön fastställda”

Kommentarer är stängda.