Får jag betalt av Astrid Fiske?

Det är ganska kul ibland. Jag har nämligen ett antal gånger fått hör att det i vissa kretsar av yrkesfiskare brukar spridas uppgifter (dvs rykten) om att jag skulle vara betald av de stora fiskeriföretagen i Sverige. Orsakerna till ryktesspridningen är sannolikt två.

  1. Att jag så tydligt är anhängare av överförbara fiskerättigheter.  Vilket jag i verkligheten är då jag läst en massa och studerat hur fisken i havet bäst kan skyddas varvid jag kommit fram till att överförbara fiskerättigheter är det enda rimliga sättet.
  2. Att jag är född på Rörö och delvis uppvuxen där. Det allra största fiskeriföretaget finns där, Astrid Fiske AB. Som liten gick jag på en av ägarnas, Börje Johansson, födelsedagskalas (vilket jag själv eller Börje Johansson inte ens kommer ihåg, men min och hans mamma gör det), men han var ingen närmare vän då han är två år yngre. Jag flyttade från Rörö när jag var 8 år gammal och slutade tillbringa delar av somrarna där när jag var 16. Som vuxen har jag inte träffat Börje Johansson eller hans bror förrän jag började skriva om yrkesfiske. Det finns alltså ingen personlig koppling mellan mig och familjen Johansson som äger Astrid.

Idag är jag förstås bekant med Börje Johansson, hans bror och deras söner liksom många andra fiskare och då inte bara på Rörö. Det är liksom oundvikligt när en skriver om yrkesfiske. Dessutom bor mamma granne eller nästan granne med många av Rörös fiskare som Roger och Stefan Larsson (Svanen), Anders Ryberg och Anders Rybergs svärson Lorentsson (Themis). Andra yrkesfiskare på Rörö är barn till såna som mamma umgicks med när jag vara barn, detta gäller exempelvis Sterner Lundgren och Kent Sjögren (som dessutom var en av mina nära barndomsvänner). Sen är jag förstås också personlig vän med en systerdotter till Sune Lundgren, en annan yrkesfiskare som varit delägare i Themis.

Men betalt av några yrkesfiskare har jag inte. Jag lever på det dataföretag jag har ihop med min son och jag har extrainkomster från skrivande, både reklampengar från reklamen på mina bloggar och betalt för artiklar jag skriver på annat håll. Jag bor billigt och har en fru som tjänar bra. Ingen betalning från stora fiskeriföretag alltså. Men jag har reklamprodukter från Themis Fiskeri såväl som från Ö-varvet och SFR (sånt som kepsar, mössor och väskor).

Så den ryktesspridning som finns är mest kul. Den visar dessutom också hur förutfattade meningar, fördomar och annat kan förvränga verkligheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!