Fängelse för dansk fiskare

L 56 Anna-Lise

L 56 Anna-Lise. Bild: bendt nielsen

En dansk fiskare ombord på L 56 Anna-Lise från Thyborøn har dömts till fängelse för att bland annat ha förstört bevismaterial. Den 19 augusti i år uppbringades den danska båten av den norska kustbevakningen då det misstänktes att båten brutit mot norsk fiskerilagstiftning.

Vid kontroll fanns kustbevakningen mer fisk i lastrummet än vad som inrapporterats och de hittade backar med fisk som var daterade två dagar framåt. Skepparen vägrade lämna över fiskedagboken och kustbevakningen satte därför en man för att bevaka styrhytten och tog ett beslut om att beslagta dagboken. Kaptenen ryckte till sig boken från den kustbevakningsman som tagit den och spräng ner på däck varefter han slängde boken i havet. Kustbevakningen lyckades dock plocka upp den. Båten togs in till kaj i Stavanger.

Dagen efter kom den dömde fiskaren upp i styrhytten och lyckades slänga ut datorn genom ett fönster och ner i havet utan att den man från kustbevakningen som befann sig där lyckades hindra honom. I rättegången försvarade han sig med att han inte ville att kustbevakningen skulle få tag på hans privata saker i datorn och att han inte visste att det var på den datorn som fångstredovisningen fanns. Rätten trodde inte på honom.

Den åtalade fiskaren dömdes till 18 dagars fängelse. Han satt häktad 14 dagar så i praktiken blir det bara 4 dagar till då häktningstiden dras av.

Ägare av L 56 Anna-Lise är Ejvind Rom och Poul-Erik Rom. Om någon av dem var skeppare ombord på den aktuella fiskeresan är okänt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!