Marint centrum ljuger om de pelagiska kvoterna i Östersjön

Marint centrum i Simrishamn ger ut et Nyhetsbrev som heter under ytan. I det som gavs ut i oktober i år ljuger de friskt om de pelagiska fiskerättigheterna (kvoterna) i Östersjön. Enligt nyhetsbrevet kontrolleras 70% av de pelagiska fiskerättigheterna i Östersjön av båtar som är så stora att de inte kan landa fisken i någon Östersjöhamn. Det är en lögn. På flera sätt.

Verkligheten är en annan än vad Marint centrum i Simrishamn hävdar. Alla existerande svenska fiskebåtar kan landa sin sill och skarpsill i Sverige. Ingen är för stor. Den största båten i Sverige som fiskar idag är GG 505 Polar och den kommer in i hamnen i Västervik. De flesta andra kommer in i såväl Norrsundet som Simrishamn och sannolikt ett par hamnar till.

Av det totala fiskerättigheterna (inklusive kustkvoten) för sill i västra Östersjön har en enda fiskarfamilj (koncern) från Simrishamn cirka 27%, båtar från Västkusten har ungefär 35% sammanlagt. Resterande andelar (cirka 38%) hålls av båtar med bas på sydkusten och östkusten. De flest av dem är små.

I östra Östersjön är det cirka 65% av fiskerättigheterna för sill som innehas av båtar från Västkusten, de flesta av dem stora, men också flera små. Resten hålls av mindre båtar på syd- och östkusten eller ingår i kustkvoten. I norra Östersjön innehas cirka 30% av fiskerättigheterna av stora båtar från västkusten medan resten ingår i kustkvoten eller innehas av båtar med hemmahamn på östkusten.

Av den totala kvoten av sill i Östersjön har stora västkustbåtar fiskerättigheter för cirka 50%. Vilket är långtifrån de 70% som Marint Centrum i Simrishamn hävdar att de har. Och alla kan de landa sin fångst i Östersjöhamnar.

När det gälel skarpsillen i Östersjön har västkustbåtar omkring 70% av fiskerättigheterna i Östersjön. 30% tillhör båtar från öst- och sydkusten. Av den totala pelagiska kvoten har västkustbåtar, både stora och små, omkring 55%, också det långt ifrån 70%.

Meda andra ord är det ganska klart att Marint centrum i Simrishamn far med osanning om de pelagiska fiskerättigheterna i Östersjön. Frågan är varför? De vill väl inte att fiskeripolitiska beslut ska vila på falska grunder? Eller?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!