Veckans båt – NC 330 Kristin

År 2001 och 2003 byggdes 4 systerbåtar vid Tjörnvarvet i Rönnäng. GG 330 Carmona och GG 778 Lövön för svenska ägare och med Wärtsilä-motorer samt S 411 Sarah David och S 412 Ronan Ross för irländska beställare med Caterpillar-motorer. Bruttotonnaget var 447 ton. De två sistnämnda är fortfarande i drift under sitt originalnamn och Lövön finns idag i Norge som VA-10-S Sille Marie.

GG 330 Carmona

GG 330 Carmona. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

De många olika båtar som haft namnet GG 330 Carmona förväxlas ofta. Främst gäller det den här aktuella båten, den som fanns innan (som idag finns på Irland) och den som idag är GG 206 Ahlma. Ibland förväxlas de också med systerbåtarna som haft namnet GG 778 Lövön.

BX 789 Carmona

BX 789 Carmona. Bild: Sydney Sinclair. All information om båten på Shipspotting.com är felaktig och handlar om en senare Carmona, den nuvarande GG 206 Ahlma som aldrig varit tysk. Korrekt IMO-nummer är 9222405.

Denna GG 330 Carmona såldes 2006 till Tyskland och blev BX 789 Carmona. Några månader senare samma år sålde båten tillbaks till Sverige som GG 330 Carmona för att ett år senare säljas till Tyskland och bli NC 330 Kristin. Sen dess ägs den av Kristin Fischereigesellschaft Mbh som är dotterbolag till svenska Kristine Fiskeri AB med huvudkontor på Donsö. I koncernen ingår även Klara Bemannings AB.

Företaget ägs av Örjan Karlsson, Dan Albert Bergman, Ola Hansson och Jörgen Sköld. Klara Bemanning uppges ha 10 anställda och moderbolaget 4, men jag misstänker att de 4 också finns bland de 10 i Klara Bemannings AB. Företaget är känt för att det använder gamla svenska löneprinciper där alla delar på vinsten. Först avdrag för kostnader, en del till båten och en del till varje man. Så såg och ser systemet ut ungefär.

NC 330 Kristin fiskar främst sill i Nordsjön på kontrakt med Parlevliet & van der Plas (P&P) fiskberedningsfabrik i tyska Mukran på Rügen i gamla Östtyskland. Andra företag och båtar som också har kontrakt med P&P är bl.a. Astrid Fiske AB (Astrid Fiskeri A/S, S 264 Astrid och E 532 Rockall) och Rederiet Ruth A/S (HG 264 Ruth). Parlevliet & van der Plas är ett av världen största fiskeriföretag.

NC 330 KristinNC 330 Kristin

2011 förlängdes båten (sannolikt på ett varv i Polen) och är numera på 499 bruttoton. Båten kommer att skiftas mot en ny båt, den nuvarande SO 734 Aine, i början av nästa år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!