Utbyggnad av Björnhuvudet på Öckerö?

Björnhuvudet på Öckerö är idag en landningshamn för fisk. Det är också en av få platser i skärgården där det relativt enkelt skulle gå att få an tillräckligt djup hamn för de största svenska fiskebåtarna som idag brukar ligga i Frihamnen i Göteborg. Om ett par år får de inte längre ligga kvar där och om de inte få nån plats att ligga på i Sverige kommer de att flytta sin reella hemmahamn till Skagen i Danmark.

De flesta stora båtar hör hemma i Fiskebäck som ligger i Göteborgs kommun och ett mindre antal hör hemma på Rörö, Donsö, Fotö och Rörö. Göteborgs kommun har gjort ganska klart att de inte kommer att skapa någon ny hamn till fiskebåtarna. Muddra i Fiskebäck för att få en djupare hamn kommer de inte att göra och nåt annat alternativ kommer de sannolikt inte heller att erbjuda såvida de inte backar upp Donsöfiskarnas och -redarnas förslag angående en utbyggnad av Donsö hamn.

Öckerö kommun har själva inte råd att bygga ut hamnen i Björnhuvudet men det finns många som har intressen av att den byggs ut, det gäller inte minsta de stora fiskeriföretagen på Rörö, Astrid Fiske och Themis Fiskeri, liksom Stella Nova (Fotö/Öckerö) och Nicklassons Fiskeri (Öckerö) men även Ö-varvet på Öckerö har behov av nya ytor och djupare hamn. Så Öckerö kommun har onekligen anledningar att försöka se till att Björnhuvudet kan byggas ut så att djupet vid kaj kan ökas.

Vid Björnhuvudet ligger idag bland annat Öckerö Båtvarv och Svartskär Marin som om Ö-varvet skulle få utrymmen på Björnhuvudet hamnar mitt i Ö-varvets verksamhetsområde vilket kanske inte upplevs helt positivt eller ens är rimligt. Verksamheten kanske blir lidande av det. Vidare finns där även en fiskberedningsfabrik, Havets Bästa, som är en del av företaget Fisk Idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!