Veckans båt – MÖ 60 Ingmari

MÖ 60 Ingmari af Lomma är en 8 meter lång fiskebåt av plast som byggdes i Danmark 1984.  Nuvarande ägare är Christian Edenheim, men tidigare ägdes båten av Tony Larsson vilket framgår av ett antal tidningsartiklar. Bland annat fångade han år 2012 en mer än 2 meter lång svärdfisk i Öresund:

Lommafiskaren, Tony Larsson, fick nämligen ett napp som heter duga. Han drog upp en svärdfisk på 2,13 meter med en vikt på 40 kg i Öresund. Besten var så tung att Tony fick kalla in dykarhjälp.

De som hjälpte honom att ta upp svärdfisken som fastnat i hans garn var två marinbiologer från det marina kunskapscentret SEA-U i Malmö. 2013 fick han delar av båten stulna vilket orsakde ekonomiskt avbräck.

MÖ 60 Ingmari

MÖ 60 Ingmari

Båten är en garnbåt som dessutom troligen ingår i Öresundsfisk då den återfinns på bilder på deras hemsida. Yrkesfisket i Öresund domineras av garnfiske då trålning är förbjudet.

Öresundsfisk (formellt Öresund från båt till bord ek.för.) är ett varumärke och en direktförsäljningskanal till konsument. Idag finns omkring 30 prenumeranter på fisk i systemet och ett antal fiskare. Det hela drivs av yrkesfiskarna och SEA-U Marint Kunskapscenter. Verksamhetstypen kallas Community Supported Fishery (CSF) och är en svensk variant av ett koncept som startade i USA för länge sen. Det finns en mängd olika CSF-verksamheter i världen, kanske framförallt i USA, och det är ett av flera sätt att gynna och bevara ett kustnära fiske med små båtar och passiva redskap. Öresundsfisk är det enda i Sverige även om FiskOnline som främst finns i Blekinge är ett liknande projekt.

I styrelsen för Öresundsfisk sitter Michael Palmgren och Anna Särnblad från SEA-U samt ett antal lokala fiskare från Lomma, Malmö, Limhamn och Skanör som Hannes Tobias Hammar (Blå Hoddans FIsk HB, MÖ 54 Ebba och MÖ 65 Freja), Anders Hansen (MÖ 165 Ankie), Torbjörn Pålsson (MÖ 62 Louise), Per Fridlund (MÖ 96 Lula och MÖ 117 Hanna-Bell) samt Bo Landén (MÖ 79 AnnBritt).

Lomma är hemmahamn för MÖ 60 Ingmari och i Lomma har det byggts flotta lägenheter precis vid hamnen där den ökända Eternitfabriken en gång låg. Något som lett till att de förhållandevis rika människor som köpt lägenheterna med den pittoreska utsikten över hamnen börjat klaga på det pittoreska fisket och det som detta för med sig. Måsar och trutar, motorljud tidigt på morgonen och annat. Den som flyttar till en aktiv fiskehamn vet ju att det är så, det är helt orimligt att någon ska bry sig om deras klagomål. Vill de inte bo i ett fiskeläge är det bara att flytta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!