Low Impact Fishers of Europe (LIFE) helt förvirrade

Low Impact Fishers of Europe (LIFE) är en organisation som organiserar yrkesfiskare som använder passiva redskap. Svensk medlemsorganisation är Sveriges Yrkesfiskares Ekonomiska Förening (SYEF), en miniorganisation med nåt tiotal medlemmar. LIFE har gett ut en rapport om individuella överförbara fiskerättigheter och liknande förvaltningssystem för fisket.

Rapporten är det inget större fel på trots att LIFE är motståndare till överförbara fiskerättigheter i nästan all dess former. Men ändå inte helt. Den dansk medlemsorganisationen Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK) accepterar överförbara fiskerättigheter och faktiskt gör LIFE det också. På sätt och vis. I sin rapport har de riktlinjer om överförbara fiskerättigheter ska införas:

Where ITQs are imposed upon us, we demand that:

  • adequate safeguards are put in place to ensure
  • that only active fishers are able to hold ITQs
  • that genuine limits on the concentration of ITQs are set
  • that sufficient and equitable amounts of non-transferable quota are set aside and ring fenced for small scale fishers, a proportion of which is reserved to ensure young fishers can enter the industry.

Alla fyra punkterna uppfylls av det system som ska införas i det demersala svenska fisket som ändå inte är ett riktigt ITQ-system. Det enda som inte finns i det svenska systemet är de särskilda möjligheterna för unga fiskare.

Trots att systemet innehåller allt som LIFE vill att det ska innehålla har de riktat en våldsam snedspark mot systemet. En snedspark som dock total missar målet eftersom i stort sett allt som de påstår om det system som ska införas i Sverige är felaktigt. Inte bara felaktigt, det går i praktiken också mot LIFE:s egen rapport om överförbara fiskerättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!