Veckans båt – GG 1025 Sylvia

GG 1025 Sylvia som är byggd 1982 i plast är bara 8,5 meter lång. Det gör båten till en av Sveriges minsta trålare, helt säkert den minsta på västkusten och troligen den minsta i hela landet. Eventuellt finns det nån lika liten i Norrbotten. Hemmahamn för båten är Donsö, men ägare Filip Fhager bor på Asperö och på sommaren brukar båten ofta ligga på Brännö. På juldagen fanns båten dock i Önnered där jag också fick en liten pratstund med ägaren.

Båten används trots sin litenhet till fiskfiske (t.ex. torsk, rödspätta) i hela Skagerak, även norr och väst om Nordjylland, såväl som till kräftfiske. Trål är huvudredskapet men han pilkar också torsk med den. Litenheten gör att båten är känslig för vädrets makter och när det är mycket dåligt väder blir det inte mycket fiskat. Det nya förvaltningssystemet kommer så vitt jag förstår göra det möjligt att utnyttja perioder med gott väder på ett bättre sätt än vad dagens ransonssystem ger möjlighet till.

Filip Fhagers bror Lars Erik Fhager har för sin del GG 33 Bonita, också den hemmahörande på Donsö. Enligt vad som uppges av deras brorson Adam Fhager och andra på facebook har Filip Fhager också en annan båt som han använder till garn- och dörjfiske. Enligt skeppslistan har han dock ingen annan registrerad fiskebåt, men den är ju ofta ett år sen med sina uppgifter.

Några av bilderna tagna i Önnered och några på Brännö.

önnered_juldagen_2016_ - 5önnered_juldagen_2016_ - 4önnered_juldagen_2016_ - 3önnered_juldagen_2016_ - 6branno_styrso04branno_styrso03branno_styrso02branno_styrso01

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!