Efter undersökningar av tobisbeståndet har norska Havforskningsinstituttet beslutat öka rådet om tobiskvoten i norskt vatten från 40 000 ton år 2016 till 50 000 ton.
De har i Norge också beslutat om lite förändringar vad det gäller den förvaltningsmodell de införde år 2014 med syfte att göra fisket lite mer flexibelt. Den slutliga kvoten beslutas dock sannolikt först i maj:
Selv om det er del usikkerhet knyttet til den nye skrapetokttidsserien (som startet i 2014), indikerer toktresultatene at 2016-årsklassen er sterk. Grunnet denne usikkerheten tillegges rekrutteringsmålingene ikke full vekt i det foreløpige rådet. Det endelige svaret på styrken av denne årsklassen vil foreligge i mai når det akustiske tobistoktet er ferdig.
Akustikktoktet i 2016 viser at 2015-årsklassen er meget svak i alle områder, og det er derfor positivt at 2016-årsklassen ser ut til å være sterk. Det litt forsiktige uttaket i 2016 gjør at det står igjen en god gytebiomasse i de sørlige områdene av norsk sone, mens bestanden i de nordligere områdene, deriblant på Vikingbanken, er meget liten.
Sannolikt hoppas nu danska fiskare på att kvoten av tobis i EU-vatten också ska öka från förra årets extremt låga nivå, i praktiken obefintlig nivå då endast ett mycket begränsat fiske var tillåtet. Tobis är normala år ett mycket viktigt fiske i Danmark och tobis står för den största delen av industrifisket. 2016 var det istället skarpsill (brisling) som var viktigast.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Havforskningsinstituttet, Tobiskvot, Tobisfiske, Tobis, Nordsjön, Norge, Danmark, Industrifiske, Fiske
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.