Veckans båt – SD 47 Brattskär

SD 47 Brattskär är en trålare som bland annat är tänkt att använda till räkfiske och kräftfiske. Ägd av Ekenäs Fisk HB på Nordkoster som i sin tur ägs av Clas Johansson och Håkan Wogenius (tidigare Johansson). Båten är nästan 15 meter lång, på 42 bruttoton, av plast och med en motor på 173 kW.

SD 47 Brattskär

SD 47 Brattskär. Bild: Svensk Räkakademin

Den såldes så sent som i december 2016 till Ekenäs Fisk HB. Säljare var HB Missanas (Bengtsson) på Ven i Öresund. Under namnet LA 336 Missanas hade båten hemmahamn i Bäckeviken på Ven och användes för garnfiske i Öresund såväl som för trålfiske utanför Öresund.

LA 336 Missanas

LA 336 Missanas. Bild: Terje Fredh/Sjöhistoriska museet. Licens: CC by SA

Ursprungligen byggd 1989 i Sverige av Mount Rose Marin som LA 12 Hvenö fick den 1999 namnet LA 336 Missanas. Ett namn och nummer den behöll tills försäljningen till Kosteröarna där båten ersatte SD 47 Aerö.

LA 336 Missanas

LA 336 Missanas. Bild: Terje Fredh/Sjöhistoriska museet. Licens: CC by SA

Clas Johansson äger också SD 105 Sydland, en mindre båt på 9 meter via SD 105 Sydland AB medan Håkan Wogenius äger SD 278 Brattvåg (12 meter och 19 bruttoton), SD 280 Monsun (4 meter) och SD 397 Ia (11 m, ägd via SD 397 Ia AB)). Troligen är det så att Ekenäs Fisk HB också är ägare av SD 278 Brattvåg. Håkan Wogenius sitter också i styrelsen för Nordkosters Fiskehamnsförening, Strömstadsfiskarnas andelsförening med mera medan Claes Johansson sitter i Korshamns Fiskehamnsförening, Strömstadsfiskarnas andelsförening med flera organisationer och bolag.

2011 fångade Claes och Håkan Johansson en ovanlig fisk med SD 278 Brattvåg:

Med sin båt SD 278 Brattvåg var Håkan och Claes Johansson ute på räkfiske måndag 7 februari 2011. De drog sin trål på 140 meters djup söder om Ramsö i norra Bohuslän, i Sveriges artrikaste havsområde Kosterhavets nationalpark. I fångsten fick de en fisk de aldrig tidigare sett. Via Fiskauktionen i Strömstad kom den till Lovéncentret Tjärnö, där man konstaterade att det var en havsbraxen. Där kommer den att användas under universitetskurser med fiskmoment.

Exemplaret var 54 cm långt och vägde 605 gram. Arten kan bli 80 cm och 6 kg.

Havsbraxen

Havsbraxen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!