Månadens fisk – havskräfta

Ekonomiskt så är fisket på havskräfta ett av de viktigaste fiskena i Sverige. Ett mycket stort antal båtar ägnar sig åt fiske av havskräfta, cirka 25% fiskas med bur och resten med trål, huvuddelen av det med ristförsedd trål. Kräfta fiskas året runt och är grunden för större delen av den svenska västkustens yrkesfiske. För fisket finns en rad regler om minimimått och annat.

De svenska havskräftlandningarna utgjorde 34 procent (1 138 ton) av totalfångsten (3 350 ton) i Skagerak och Kattegatt under 2015. Svenska bifångster av bottenfisk har minskat avsevärt sedan det blev lagstadgat att använda sorteringsgaller (rist) i trålarna.

På danska heter havskräfta jomfruhummer, på norska sjøkreps och internationellt används det latinska namnet Nephrops, engelska norway lobster, Dublin bay prawn, langoustine eller scampi

Den blekrosa havskräftan är ett långt, slankt kräftdjur med fem par ben. Främsta benparet bär långa, smala klor. Kan bli 25 cm lång och hannen blir något större än honan. Lever främst på mjuka lerbottnar på 20-800 meters djup där den kan gräva gångar för att gömma sig i under dagen. Förekommer i Nordsjön, Skagerak, Kattegatt och Öresund ned till ön Ven.

Havskräftan leker under sommarhalvåret och kort därefter lägger honan ut sin rom under stjärten. Nylagd rom är malakitgrön och får en gråare ton ju mer ynglen utvecklas. Under de 8-9 månader som honan är äggbärande håller hon sig gärna nere i sin håla. Under denna tid äter hon nästan ingenting. Larven som kläcks är frisimmande och skiftar skal ett flertal gånger innan den söker sig ned mot botten.

Havskräfta

Havskräftan säljs kokt eller rå. Den äts den kokt/naturell, gratinerad, i soppor eller i finare såser. Skalen kan användas att koka fond på.

Läs också: Svenska landningar av kräfta 2016

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!