Största danskägda fiskebåtarna 2017

Danska fiskeriföretag med båtar i andra länder har framförallt båtar i Grönland och Kanada. Det är två företag som står för i stort sett alla danskägda båtar i andra länder och för alla större sådana båtar. Företagen är Polar Seafood A/S som ägs av Anders Brøns och Jens Salling samt Ocean Prawns A/S som ägs av Kristian Barslund Jensen. Alla tre hör till miljardärerna i Danmark. De flesta av de stora danskägda båtarna i andra länder är räktrålare, undantaget är Polar Amaroq som är en kombinerad pelagisk trålare och snörpvadsbåt. Denna lista skiljer sig tydligt från listan på Danmarks största fiskebåtar.

Alla stora båtar med dansk flagg är däremot kombinerade pelagiska trålare och snörpvadsbåtar. 3 av de senare, Ruth, Asbjørn och Beinur, ägs dock av färingar bosatta i Danmark så de skulle kunna betraktas som icke-danskägda också. OM de togs bort skulle de ersättas av GR 10-65 Polar Qaasiut på 2 340 bruttoton (Polar Seafood) med grönländsk flagg, S 349 Gitte Henning på 2 150 bt (Gitte Henning A/S) och med dansk flagg och E 349 Cattleya på 2 002 med Cattleya A/S som ägare och dansk flagg.

Räkfisket bedrivs mellan Grönland och Kanada, öster om Grönland i Irmingerhavet, Nordatlanten och Barents Hav. Räktrålarna bedriver periodvis också fiskfiske och får dessutom fisk som bifångst vid räkfisket. Det pelagiska fisket öster om Grönland, i Norska havet, Nordatlanten och Nordsjön. I det pelagiska fisket fångas blåvitling (kolmule), makrill, sill, skarpsill, tobis och lodda.

Polar Princess

Polar Princess. Bild: Polar Seafood

Största danskägda fiskebåtarna 2017 efter tonnage, namn, bruttoton, ägare, flaggland

GR 6-54 Polar Princess, 3 787, Polar Seafood, Grönland
Ocean Prawns, 3 751, Ocean Prawns, Kanada
HG 264 Ruth, 3 720, Rederiet Ruth A/S, Danmark
Atlantic Enterprise, 3 457, Ocean Prawns, Kanada
GR 6-49 Polar Amaroq, 3 047, Polar Seafood, Grönland
HG 265 Asbjørn, 2 967, Asbjørn A/S, Danmark
HG 62 Beinur, 2 790, Tindskard, Danmark
GR 15-203 Polar Nanoq, 2 522, Polar Seafood, Grönland
HG 333 Isafold, 2 499, P/R HG 333 Isafold, Danmark
EK-1202 Reval Viking, 2 350, Reval Viking Oü (Ocean Prawns och Reyktal Oü), Estland

Atlantic Enterprise

Atlantic Enterprise. Bild: Ocean Prawns

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!