Fem fiskeriföretagare bland Danmarks rikaste

Tidningen Berlingske Business listar varje år Danmarks 100 rikaste familjer. I årets listning finns fem fiskeriföretagare med (Fiskerforum har missat en) på listan över de 100 rikaste.

Familjen Barslund Jensen är nummer 50 på riking listan med 2,1 miljarder DKK i beräknad förmögenhet. Barslund Jensens tillgångar har ökat med 0,4 miljarder sen förra årets lista. Han Barslund grupp själv förklarar den bra resultat med bland annat en bra fiske med stigande priser och en minskning av kostnaderna av fallande oljepriser. Barslund Jensen äger det stora räkfiskeföretaget Ocean Prawns. Huvuddelen av företagets verksamhet finns i Kanada, men huvudkontoret på Bornholm.

Henning Kjeldsen är för sin del nummer 73 på rikinglistan med sin förmögenhet på 1,5 miljarder danska kronor. Han äger flera fiskeriföretag där det viktigaste är Gitte Henning A/S som sysslar med pelgaiskt fiske. Det är Danmarks största pelagiska fiskerikoncern men totalt sett mindre än svenskägda Astrid-koncernen som också har verksamhet i Sverige. I Danmark är Astrid-koncernen näst störst.

Färingen Gullak Madsen har plats 77 på listan med 1,4 miljarder DKK i förmögenhet. Han äger också ett stort pelagiskt fiskeriföretag, Rederiet Ruth A/S, som just för ögonblicket äger Danmarks största fiskebåt, HG 264 Ruth. Familjen äger också fiskeriföretag på Färöarna.

På plats 79 hittar vi Anders Brøns, med en förmögenhet på 1,4 miljarder DKK. Han var en av grundarna av Egede & Brøns som 1984 bytte namn till Polar Seafood. Idag är han en av två huvudägare i företaget. Den andre är Jens Salling.

Jens Salling är den femte fiskeriföretagaren på listan. Han återfinns på plats 80 med en förmögenhet på 1,4 miljarder danska kronor. Han är en av två huvudägare av Polar Seafoods på Grönland. Den andre är Anders Brøns. Salling blev delägare i företaget 1984 när Egede & Brøns bytte namn till Polar Seafood.

Polar Seafood fiskar främst räkor och är det tredje största räkfiskeriföretaget i Danmark efter Ocean Prawns och Royal Greenland. Sistnämnda företag ägs av det grönländska självstyret.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Fem fiskeriföretagare bland Danmarks rikaste”

Kommentarer är stängda.