Miljöorganisationer inte alltid att lita på när det gäller havet

I Californiaviken som ligger i västra Mexico finns en liten valart, en tumlare som kallas vaquita. Det är världens mest utrotningshotade val och bara 30 stycken beräknas finnas kvar. Men många miljörörelser är ute och cyklar när det gäller detta. Precis som de i många fall är när det gäller fisket och haven på våra breddgrader.

Vaquita

Anledningen till att vaquitan är när utrotning är ett olagligt garnfiske efter en utrotningshotad fisk vid namn totoaba. Då totoaba ger mycket stora inkomster, uppemot en halv miljon kronor så är fisket mycket attraktivt för Mexicos kriminella gäng, de så kallade kartellerna:

The culprit is an illegal gillnet fishery for totoaba (Totoaba macdonaldi), a large and endangered fish species also endemic to the northern Gulf of California, which continues despite strong enforcement efforts by Mexico.

Totoaba swim bladders are a delicacy in parts of Asia; the largest and highest quality can fetch prices up to $50,000. With such an incentive, highly organized illegal gillnetting has continued to occur. Vaquita porpoises get entangled in these nets and drown.

Mexican officials have poured money and resources into protecting the Vaquita, including military surveillance, daily helicopter flights, and checkpoints; however, the organized fishing gangs (cartels?) have found their way around these measures and continue to operate.

Många miljörörelser som arbetar med frågan tar dock aldrig upp detta problem utan påstår att räkfisket i Californiaviken är problemet. De kräver därför en bojkott av räkor från Mexico. Något som sannolikt skulle vara direkt kontraproduktivt och snabba utrotandet av vaquitan.

Det finns en lång rad fel i miljörörelsernas argumentation i frågan.

Räkor fångas inte med garn, vilket flera miljöorganisationer påstår, utan med trål. Bifångsterna av vaquita är nästan obefintliga.

Bar en mycket liten del av de mexikanska räkorna kommer från Californiaviken och varför andra räkor från Mexico då skulle bojkottas för vaquitans skulle faller på sin egen orimlighet.

En bojkott av räkor från Mexico skulle kunna leda till att räkfiskarna i Californiaviken slutade fiske räkor och istället började med det mycket lönsamma illegala fisket av totoaba. Något som skulle snabba på vaquitans försvinnande.

Fallet med vaquitan berör en val långt från Sverige, ett fiske långt bort och ett annat hav. Men det är ändå aktuellt för oss här. Miljörörelsernas tveksamheter ifråga om vaquitan och fisket i Californiaviken har sina motsvarigheter i våra hav och kring vårt fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!