Peruansk fiskebåt till Grönland

Den peruanska fiskebåten Pacific Voyager har köpts av det grönländska företaget Arctic Raven Pelagic A/S. Minoritetsägare i Arctic Raven Pelagic är det brittiska storföretaget Andrew Marr International Ltd, ett av världens största fiskhandelsföretag. Trots minoritetsntresset i Arctic Raven är Andrew Marr sannolikt den dominerande parten i företaget.

Säljare av Pacific Voyager är Sustainable Seafood Resources (SFR), ett dotterdotterbolag till det konkursade kinesiska fiskeriföretaget Pacific Andes via likaledes konkursade China Fishery Group (CFG) Singapore. Enligt Det Norske Veritas (DNV) är dock ägaren av båten det färöiska bolaget Fridborg p/f, ett företag som dock inte verkar existera. Alla SFR:s fiskebåtar har legat still sen 2014.

Pacific Voyager när den hette KG 14 Næraberg

Pacific Voyager när den hette KG 14 Næraberg. Foto: Gunnar Olsen

Pacific Voyager var tidigare färöisk och hade då namnet Næraberg. Ägare var sannolikt ett dotterbolag till JFK Trol, sannolikt Fridborg p/f. Ursprungligen byggdes den dock på Flekkefjord Slipp & Maskinfabrikk i Norge år 1997 som N 905 Voyager som nordirländska Voyager Fishing Co Ltd. Fiskebåten som är på 2 205 bruttoton har inte använts sen 2014 utan har legat i malpåse i den peruanska hamnstaden Chimbote.

Arctic Raven Pelagic A/S har en makrillkvot i grönländska vatten och det är tänkt att den nu köpta båten ska användas till detta fiske. År 2016 hade företaget fiskerättigheter för 4 285 ton makrill i grönländska fiskevatten.

Andrew Marr International är via dotterbolag och helägda eller delägda fiskeriföretag och fiskebåtar en av de största innehavarna av fiskerättigheter i Storbritannien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!