Astrid Fiske – ägarförhållanden

Astrid Fiske AB är en svensk fiskerikoncern som ägs av familjen Johansson på Rörö. Företagets största verksamhet finns i Danmark där pelagiskt fiske bedrivs med två stora båtar, E 532 Rockall och S 264 Astrid i dotterbolaget Astrid Fiskeri A/S. Därför är koncernens hemsida på danska. Astrid Fiske AB äger 98% av danska Astrid Fiskeri A/S medan Mogen Ørts Jensen äger 2%. E 532 Rockall ska i slutet av 2017 ersättas med en ny båt, S 364 Rockall.

I Sverige bedriver Astrid Fiske AB även demersalt fiske och de äger de två mindre fiskebåtarna GG 70 Marie och GG 292 Martina. GG 70 Marie hyrs ut till en annan fiskare, Göte Lundgren, för att främst användas till kräftfiske och GG 292 Martina används främst av åldermannen i familjen, Leif Johansson, för burfiske på kräfta och till hummerfiske. Han har personligen också en annan liten båt, GG 767 Böljan.

Astrid Fiske AB har också dotterbolaget Astrid Invest AB som äger Astrid Fiskexport AB, en fiskberedningsindustri i Rönnäng, och MP-Produkter AB, en fiskberedningsindustri i Mollösund. Koncernen har totalt 70 anställda varav 20 i MP-produkter AB och 10 i Astrid Fiskexport AB. I styrelsen för Astrid Fiske AB sitter bröderna Börje Johansson och Thomas Johansson samt deras söner Daniel Johansson respektive Johannes och Kristian Johansson. I det danska dotterbolaget finns det 10-15 anställda. Styrelsen i Astrid Fiskeri A/S består av samma personer som det svenska moderbolagets styrelse plus Mogen Ørts Jensen och Jens Kofoed Stadum. Den sistnämnde är ett styrelsproffs som har en mängd styrelseuppdrag i Skagens fiskindustri. Förutom i Astrid Fiskeri A/S är han bland annat styrelsemedlem i Karstensens Skibsværft A/S, Prime Ocean A/S, Launis A/S, Skagerak Pelagic A/S och FF Skagen fond som är huvudägare i FF Skagen A/S.

Familjen Johansson äger också Astrid Pelagic AB som i Sverige äger GG 764 Astrid som är en pelagisk trålare och snörpvadsbåt samt GG 77 Falken som är lysbåt till GG 764 Astrid i snörpvadsfisket på skarpsill men också används till demersalt fiske av kräfta och fisk. I styrelsen för Astrid Pelagic AB sitter bröderna Börje och Thomas Johansson samt sönerna Daniel Johansson respektive Kristian Johansson.

Rena Hav Sverige AB är ett annat företag som familjen är delägare i. Börje Johansson äger också Rörö Holding AB medan Thomas Johansson innehar företaget Breviksvale AB. Kristian Johansson är för sin del också intressent i bolaget PipeIsland AB.

Astrid-koncernen

Ägarförhållanden Astrid-koncernen

De totala bokförda tillgångarna i Astrid Fiske AB var den siste december 2015 nästan 1,2 miljarder och omsättningen under 2015 var 428 miljoner SEK. Astrid Pelagic AB omsatte ungefär 8 miljoner och hade bokförda tillgångar i slutet på år 2015 på totalt 75 miljoner. Inget annat svenskt fiskeriföretag är i närheten av den storlek som Astrid-koncernen har.

Astrid-koncernen innehar stora fiskerättigheter i Danmark och Sverige. I Sverige har de 43,6% av NVG-sillen, 24,8% av sillen i Nordsjön och 14,7% av sillen i Skagerak och Kattegatt. Av skarpsillen i Skagerak och Kattegatt har de 40,4%. Slutligen har de 5,5% av tobisen, 32% av makrillen, 63,3% av taggmakrillen och 11% av blåvitlingen. Astrid är största företag när det gäller skarpsill i Skagerak och Nordsjön, makrill, taggmakrill, sill i Nordsjön och NVG-sill.

I Danmark som har större kvoter än Sverige har Astrid-koncernen 13,2% av sillen i Skagerak, 14,4% i Nordsjön, 14,7% i östra Östersjön och 5% i västra Östersjön. Vidare har de 16,6% av brislingen (skarpsillen) i Nordsjön, 18,9% i Östersjön och 2,5% i Skagerak och Kattegatt. Av tobiskvoten har de fiskerättigheter för 11%, för hästmakrill (taggmakrill) 34,3%, för sperling (vitlinglyra) 24,2%, blåvitling 8,2%, för blåvitling i färöiska vatten 5,2% och slutligen har de fiskerättigheter för 8,3% av makrillen. Astrid-koncernen är största fiskerättighetsinnehavare i Danmark för sperling (vitlinglyra), och hästmakrilll (taggmakrill).

Detta tillägg är speciellt tillägnat den tidigare socialdemokratiske riksdagsmannen Jan-Olof Larsson. En trevlig man, men ibland får han saker för sig. På ett möte i Stockholm var han av villfarelsen att Astrid-koncernen var ett utlandsägt företag. Men som ni sett så är det ett svenskt företag med stor fiskeriverksamhet i Danmark och Sverige men med beredningsverksamheten i Sverige.

Källor till uppgifterna är Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i Danmark, Havs- och vattenmyndigheten, proff.dk, allabolag.se och hemsidan för Astrid-koncernen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Astrid Fiske – ägarförhållanden”

Kommentarer är stängda.