Så var då späckhuggarna här igen

Varje år kommer de till Bohuslän. Späckhuggarna. En flock som under vintern uppehåller sig utanför södra Norge följer på våren sillen in i Skagerak till Bohuskusten. Där möter de också Rügensillen som kommit upp från Östersjön. Under våren och sommaren finns det gott om mat för dem i de bohuslänska farvattnen och de återkommer varje år. Även makrillen kommer in till Bohuskusten för att äta upp sig över sommaren. Samma flock för Bohuskusten är deras territorium.

Späckhuggare

Späckhuggare vid Unimak Island, Aleuterna, Alaska. Bild: Robert Pittman/NOAA. Public Domain

Alla som ser dem blir lika imponerade och likadant är det i år när den första rapporten om späckhuggarflockens närvaro kommit in från yrkesfiskaren Fredrik Jonasson. Han arbetar på båten SD 526 Strandö med hemmahamn på Nordkoster och har sett späckhuggarna en bit väster om Koster. Troligtvis har Jonasson och skepparen på båten bara sett en del av flocken då det bara tycks ha varit små individer runt deras båt.

Späckhuggare äter i allmänhet pelagiska stimfiskar som sill och makrill. På andra håll i världen finns det även späckhuggare som äter sälar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!