Veckans båt – LA 338 Äran

LA 338 Äran är en garnfiskebåt byggd i plats år 1988 på ön Guernsey i Engelska kanalen. Ungefär 9 meter lång och med en motor på 98 kW. Ägare är HB Missanas som ägs av Per (Pelle) Bengtsson och Ola Bengtsson. Bruttotonnaget är cirka 5 ton. Båten har sin hemmahamn i Bäckviken på ön Ven i Öresund utanför Landskrona. Förutom att användas till garnfiske är båten också utrustad för fiske med burar.

LA 338 Äran

LA 338 Äran. Bild: Sund-Sill

Pelle Bengtsson är också ägare av fiskaffären Sund-Sill i Borstahusen, Landskrona, och ytterligare två fiskebåtar, LA 337 Emma-Selma och LA 365 Dagar. Fiskaffären startades år 2013:

Pelle fiskar mest utanför Ven där han är född och uppvuxen. Han har gått i sin far Bengts fotspår och har varit i yrket i 16 år. Kärleken fick honom till fastlandet och därför blev det i Borstahusen som han startade fiskbutiken Sundsill förra året.

– Det blir lite bättre prisbild och fina kundkontakter. Innan sålde jag bara till grossist, säger Pelle. Han tar upp torsk, rödspätta, slätvar, piggvar, stenbit, skrubba och en och annan bergtunga. Hans märkligaste fångst var en gråhaj utanför Norreborg i juni för fyra år sedan. I garnen har han också fått en stor hälleflundra och en enorm hummer på 4,5 kilo i Kattegatt som Pelles brorsa Olaåt upp.

– Min favoriträtt är kokt salt torsk med skånsk senapssås, säger Pelle.

Han är mer känd för den förädlade sillen som brorsan fiskar. Öresundssillen är populär för att den håller hög fetthalt och rätt storlek. Den fasta konsistensen ger rätt tuggmotstånd.

LA 338 Äran

LA 338 Äran. Bild: Sund-Sill

Tidigare har HB Missanas också ägt LA 336 Missanas som numera är SD 47 Brattskär.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!