WTO vill avskaffa subventioner till fisket

Inom ramen för arbetet med FN:s miljömål, Agenda 2030, har WTO som mål att avskaffa sådana subventioner till fisket som de anser vara skadliga. Med det menas subventioner som bidrar till överkapacitet, överfiske och IUU-fiske i enlighet med FN:s miljömål SDG 14:6. Bränslesubventioner anses vara en sådan subvention.

En stor del av motståndet gentemot att ta bort subventioner till fisket kommer från fattiga länder med begränsat eget fiske, men ofta stora fiskeflottor. Flera av dessa länder är välkända bekvämlighetsflaggländer med dålig kontroll på sin fiskeflotta vilket lett till att deras fiskeflottor misstänks för IUU-fiske. Sådana länder är bland annat Belize och St. Vincent & Grenadinerna. Mongoliets ”fiskeflotta” är också förekommande i samband med IUU-fiske.

Stödet för borttagna subventioner kommer från stora fiskenationer som Argentina, Australien, Chile, Colombia, USA, Nya Zeeland, Norge, Island och Peru men även från andra länder som exempelvis Pakistan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!