Brist på Kalix löjrom

Starkt ökad efterfrågan på Kalix Löjrom och lite mindre fångst förra året än åren innan har lett till att det för närvarande inte finns nån Kalix löjrom kvar till försäljning. Först i september kommer det att finnas igen då fisket i Bottenviken startar då och pågår i lite över en månad.

Däremot finns det sannolikt annan löjrom att få tag på. För vanliga dödliga som vill ha löjrom men inte behöver ha löjrom med ett visst märke är det sannolikt lika bra. Dessutom är den ju billigare.

Förutom i Bottenviken fiskas siklöja främst i Vänern och i mindre utsträckning i Mälaren och Vättern samt i Medelpad och Ångermanlands kustvatten i anslutning till de stora älvarna.

2015 landades 191 ton från Vänern medan landningarna åren innan låg på 250-350 ton. I Vättern landas det mellan 500 kg och 2 ton per år och i Mälaren landades 3,5 ton år 2015. I Bottenviken landades 1 550 ton siklöja år 2015. Det var lika mycket som 2014 vilket är de största landningarna av siklöja som någonsin gjorts.

Siklöja finns dessutom i en mängd mindre sjöar i södra Sverige och fiskas i liten utsträckning i några av dem. Men fisket kan inte någon stans bli så stort att det skulle kunna ske på kommersiell villkor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!