Veckans båt – HND 4 Johlin V

HND 4 Johlin V byggdes 1979 i Finland, är på 33 bruttoton, nästan 12 meter lång och har en motor på 355 hk. Båten ägs av Bondhamn Fisk AB som också äger två andra mindre båtar, HND2 och HND 3. Hemmahamn för båtarna är Bondhamn i Söråker, Timrå.

Ägare av Bondhamns Fisk AB är Hans Frölander och hans fru Lena Björkman. Företaget grundades år 2004 och används först och främst till strömmingsfiske (sillfiske). Huvuddelen av fångstens levereras till Oskars surströmming men delar av fångsten säljs färsk och filéad till butiker i närområdet för försäljning till konsument. Strömmingsfisket pågår på våren och sommaren fram till midsommar. 2016 landade HND 4 Johlin V totalt 118 ton strömming.

Utöver strömmingsfisket används båten också för att fiska siklöja i Bottenviken. Fisketillståndet för siklöjan har dock Kenneth Klöfver. SIklöjefisket bedrivs som partrålning ihop med SL 14 Irene som ägs av Bo Sillman och har Lörudden som hemmahamn. Bondhamns Fisk AB är ett av de företag som levererar MSC-märkt Kalix löjrom. Siklöjefisket sker under hösten.

På sommaren fiskar Hans Frölander lax med ett antal push-upfällor.

Flera bilder på HND 4 Johlin V finns i Sundsvalls Tidning.

Förutom Bondhamns Fisk AB är Hans Frölander också delägare i Finap AB och Cimbex Entreprenadkonsult AB. Finap bearbetar, förädlar och/eller säljer strömming, lax, sik, röding, räkor och löjrom från Bondhamns Fisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!