Veckans båt – GG 740 Norrland

GG 740 Norrland är en nästan 12 meter lång plastbåt byggd i Sverige år 2002. Den har en motor på 243 kW. Bruttotonnaget är nästan 11 ton. Båten har tidigare haft Klädesholmen som hemmahamn. Det fick den 2005 då båten köptes från Lomma där den hade namnet MÖ 35 Sjollen. Numera är dock Skärhamn hemmahamn enligt Sveriges skeppslista. Enligt EU:s fiskebåtsregister är dock Klädesholmen fortfarande hemmahamn vilket också är vad som anges i aktern på båten. Ägaren av båten, Christian Johannisson, bor i Skärhamn.

GG 740 Norrland används främst till garnfiske efter torsk och rödspätta men också till kräftfiske och hummerfiske med bur och tinor. Även makrill fiskas med garn eller dörj. Johannisson har också GG 298 Carmita som också syns på bilderna. Den redovisade inga större fångster av fisk år 2016 och inte heller nån kräfta. Även Carmita har tidigare en gång haft namnet MÖ 35 Sjollen. Han har tidigare också haft en annan båt, GG 20 Hedvig. Den båten såldes 2015 och är numera SD 58 Hansvik med hemmahamn i Lunneviken.

skärhamn_aug2016_ - 9skärhamn_aug2016_ - 6skärhamn_aug2016_ - 7skärhamn_aug2016_ - 4skärhamn_aug2016_ - 16

Christian Johannisson har i alla fall tidigare fiskat med Hirtshals som bas under delar av året, på senvintern och våren. Om han gör det fortfarande är okänt.

En tidigare GG 740 Norrland var en av de sista svenska båtarna på långafiske med storbackor. Båten var känd för att den fiskade ute vid Rockall mitt i Atlanten och fick mer fisk än nån annan båt hade fått tidigare. Åren 1957 till 1964 fanns den på Tjörnekalv, men sistnämnda år fick båten Klädesholmen som hemmahamn.  I boken Storsjöfisket från 2016 med Kristian Johansson som författare finns ett helt kapitel om denna båt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!