Liberalerna vill inte stöta sig med nån när det gäller östersjötorsken

De svenska Liberalerna, historiskt kända som Folkpartiet, var en gång det riktigt stora partiet bland fiskarbefolkningen runt Göteborg. Idag är det Kristdemokraterna eller Moderaterna som dominerar beroende på ö och fiskeläge. Liberalerna har i likhet med alla andra riksdagspartier skrivit en debattartikel på kampanj- och lobbysajten Rädda Östersjötorsken. Artikeln är skriven av riksdagsledamöterna Lars Tysklind och Maria Weimer.

Lars Tysklind är en kunnig man vad det gäller fiske. Han vet därför att ett bottentrålsförbud skulle slå ut det kustnära svenska fisket. Samtidigt är han en erfaren politiker som inte vill stöta sig med miljöaktivister och gröna lobbyister i Stockholm. Följaktligen är debattartikeln full med traditionella politiska formuleringar som också innebär att Liberalerna inte binder upp sig till nånting:

Östersjöns resurser måste nyttjas långsiktigt hållbart och hänsyn tas till havets ekosystem. Fisket måste hålla sig inom ramen för vetenskapliga bedömningar av vad bestånden tål för att man långsiktigt kunna ska kunna fiska med lönsamhet. Detta gäller allt fiske, men det är tydligt när det gäller torsken i Östersjön. Yrkesfiskarnas kunskap måste tas tillvara och det är viktigt med dialog mellan beslutsfattare, fiskare, myndigheter, akademin för att skapa en gemensam verklighetsbild för att få långsiktig hållbarhet och säkra Östersjöns framtida fiske. Miljövänligt fiske borde kunna premieras genom högre tilldelning av fiskekvoter. Mer forskning och utveckling behövs av selektiva och mer miljövänliga fiskeredskap.

Det är politikerspråk och de två liberalerna gör allt de kan för att undvika att ta ställning mot eller för bottentrålning, för eller mot miljöåtgärder. Floskler och självklarheter som alla håller med om och som inte innebär någonting när det gäller praktiskt tillämpad politik.

Ungefär på samma sätt behandlas också andra miljöfrågor kring haven, skräp, plastskräp, oljespill, övergödning etc. Endast när det gäller sjöfarten finns det konkreta reella förslag såsom höjd farledsavgift. De föreslår även en avgift på plastpåsar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Liberalerna vill inte stöta sig med nån när det gäller östersjötorsken”

Kommentarer är stängda.