Splitter ny trålare i Lysekil

LL 91 Fisk & Skaldjur AB var under 2016 ett av Sveriges mest lönsamma demersala fiskeriföretag med kräftfiske som huvudsaklig inriktning. Kräftfisket bedrevs med bur och vid sidan av kräftfisket med bedrevs garnfiske på sill, makrill och torsk såväl som dörjfiske på makrill och snörpvadsfiske med ljus efter skarpsill. Ägare av LL 91 Fisk & Skaldjur är familjen Upper.

S 45 Sønderstrand, numera LL 91 Kristina. Bild: Trygve Eriksen

S 45 Sønderstrand, numera LL 91 Kristina. Bild: Trygve Eriksen

Nu har företaget investerat i en ny båt då den nästa splitter nya S 45 Sønderstrand som köpts från det danska företaget Gitte Henning A/S. Köpet genomfördes redan i april och registrerades i maj. Sønderstrand byggdes på Bredgaard Bådeværft ApS i Sakskøbing, Danmark, år 2016 i plast (inte i stål som Lysekils-Posten och Terje W. Fredh fått för sig). Den levererades så sent som i september 2016 till det danska företaget så i praktiken handlar det om en splitter ny trålare.

Båten som numera heter LL 91 Kristina är på 85 bruttoton och cirka 16 meter lång. Den är tänkt att användas både för trålfiske och burfiske efter kräftorOm den också ska användas i snörpvadsfisket på skarpsill är oklart. Motorn är på 221 kW. Köpet är det första köpet av en splitter ny båt (visserligen köpt begagnad, men den är bara mindre än ett år gammal) inom det demersala fisket efter att årsvisa individuella demersala fiskemöjligheter infördes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Sønderstrand har i och med att båten numera finns i Lysekil följt efter den europeiska stören som fångades av S 45 Sønderstrand och som sedan hittades död i Lysekils hamn.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!