Veckans båt – VG 37 Ganler

VG 37 Ganler är en träfiskebåt byggd 1984 på Nexö Skibs- & Bådebyggeri A/S, Bornholm, Danmark. Nästan 18 meter lång och på 74 bruttoton med en motor på 373 kW. Exakt när den hamnade i Sverige är oklart, men 1995 inregistrerades den som VG 106 Theseus. Enligt EU-registret hade den då Smögen som hemmahamn, men det stämmer helt säkert inte utan hemmahamn var säkerligen Träslövsläge.

Från är 2000 var båten däremot hemmahörande på Smögen med namnet LL 349 Hasselön. Från 2005 köptes den av bröderna Arne, Kjell och Ingemar Svahn i Bua, blev VG 37 Ganler och har sen dess haft Båtfjorden som hemmahamn. Idag finns det sammanlagt 11 fiskebåtar registrerade i Bua. 2016 dog Ingemar Svahn varefter hans tredjedel av båten såldes till de andra två delägarna. VG 37 Ganler är medlem i Havs- och Kustfiskarnas PO (HKPO).

VG 37 Ganler används främst till kräftfiske men bedriver sannolikt också fiske efter rödspätta och tunga samt fångar annan plattfisk som bifångst. Fisket bedrivs med bottentrål. 2016 landade båten 17 ton kräfta, 3 ton torsk och 3 ton rödspätta.

Kjell Svahn äger också fiskebåten VG 7 Anna, en liten 7-meters båt av trä. 2016 hade den inga registrerade fångster av kräfta, torsk eller rödspätta.

VG 37 Ganler

VG 37 Ganler. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Veckans båt – VG 37 Ganler”

Kommentarer är stängda.