Veckans båt – MÖ 62 Louise

MÖ 62 Louise är en fiskebåt med en längd på cirka 10 meter som ägs av Torbjörn Pålsson och som har Lomma som hemmahamn. Byggd 1978 i Storbritannien av plast och med ett bruttotonnage på lite över 7 ton samt en motor på 272 kW. Båten inregistrerades som fiskebåt i Sverige år 2002 och tycks innan dess inte ha använts i yrkesmässigt fiske. Torbjörn Pålsson äger också en ännu mindre fiskebåt, MÖ 169 Lina.

MÖ 62 Louise

MÖ 62 Louise. Bild: Öresundsfisk

Fisket bedrivs med garn och krokredskap med torsk som huvudsaklig målart. 2016 landade båten sammanlagt nästan 39 ton torsk. Pålsson fiskar i Öresund och Östersjön vilket innebär att sälar är ett problem för hans fiske då de ofta förstör fångsten och tar fångsten ur garnen.

Torbjörn Pålsson, MÖ 169 Lina och MÖ 62 Louise är en del av Öresundsfisk, ett varumärke och ett samarbete mellan yrkesfiskare och SEA-U Marint Kunskapscenter som syftar till att yrkesfiskarna ska få mer betalt för sin fiske genom att sälja direkt till konsument. Det hela drivs som ett så kallat Community Supported Fishery (CSF):

Community Supported Fishery, CSF, är en ekonomisk modell för lokal försäljning och distribution av färsk fisk. Modellen bygger på jordbrukets motsvarighet Community Supported Agriculture där konsumenten delar de ekonomiska riskerna med bonden genom att inför säsongen köpa en andel av vad gården producerar. I en CSF samarbetar konsumenten istället med sin lokala yrkesfiskare och köper in sig i en andel av fiskarens fångst och får regelbundet tillgång till färsk fisk.

Genom att kapa ett eller flera led i distributionen får fiskarna en större del av förtjänsten från sin fångst och en ersättning som står i proportion till arbetsinsats och omkostnader. Samtidigt får konsumenten tillgång till lokalfångad färsk fisk av högsta kvalité efter tillgång och säsong, utan mellanhänder och med ett minimum av transporter. Förutom att bidra till att yrkesfiskarna kan bedriva ett hållbart fiske och få skäligt betalt för sin fångst så syftar en CSF även till att återknyta kontakten mellan konsument och yrkesfiskare.

Det hela är organiserat som en ekonomisk förening, Öresund från båt till bord ek. för. i Styrelsen för föreningens sitter förutom Torbjörn Pålsson också Hannes Tobias Hammar (Blå Hoddans Fisk HB, MÖ 2 Majken, MÖ 54 Ebba, MÖ 65 Freja), Bo Landén (MÖ 79 Annbritt), Anders Hansen (MÖ 165 Ankie), Anna Särnblad (Marint Kunskapscenter), Per Fridlund (MÖ 96 Lula, MÖ 172 Buffi och MÖ 117 Hanna-Bell) och Gustaf Michael Palmgren (Marint Kunskapscenter).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!