Donsö Shipping Meet – familjärt, avspänt och prestigelöst

Donsö Shipping Meet är Sveriges ledande sjöfartsmässa och präglas av en öppenhet, folklighet, avspändhet och återhållsamhet. Vem som helst kan komma dit. Och många besökte i år mässan, tusentals.

Det är en mässa där en liten skribent från Sveriges största tidning om yrkesfiske, dvs undertecknad, kan möta ledande kommunpolitiker, Sverige största redare, representanter för leverantörer av motorer, trålar, tråldörrar och annan utrustning för fiskefartyg samt varv.

Det är en plats där alla från lokala storredare till små leverantörer av IT-system eller verkstadsprodukter kan mötas. Totalt 25 sponsorer med Alfa-Laval som huvudsponsor, 180 utställare däribland turkiska och kinesiska varv, svenska danska, norska, färöiska underleverantörer till rederinäring och fiske med mera. Dessutom mer än 600 representanter för olika intresserade köpare samt en mängd andra besökare.

Det hela sker i huvudsak i tält på idrottsplatsen men även i byggnader runtomkring. I år hittade de inte tillräckligt med tält att hyra så en bit fick de själva bygga på plats med hjälp av lokala snickare och byggnadsarbetare.

Utställare jag träffade var Ö-varvet, Simrishamns Varv, Karstensen Skibsværft, Thyborøn Trawldoor, Cosmos Trawl, Nordsøtrawl och Klubb Maritim. Bland besökarna återfanns en stor mängd människor från B-C Pelagic (GG 438 Clipperton) med efternamnet Backman eller Jansson, personer från PFG Fish AB, Kristine Fiskeri AB, Odeskär AB, Fiskeri AB Ginneton och Ahlma Fiskeri AB. Sannolikt var där fler från olika fiskeriföretag men jag träffade dem inte.  Lite förvirrad blev jag också för vid lunchen när jag satt med den gäng fiskare från B-C Pelagic och Ginneton blandade jag ihop Kristine och Clipperton.

Fisket är dock bara en mindre del av mässan som i huvudsak handlar om sjöfart och i hamnen låg en jättelik ny gastanker, Coralius på 5 921 bt, tillsammans med tre större fiskebåtar, AS 202 Neptun (747 bt), NC 330 Kristin (713) och S 205 Ceton (1 337) som dock såg små ut i jämförelse med gastankern. Coralius såg på däck lite ut som fabrikerna i Stenungsund men förstå lite mindre.

Med tanke på mässans betydelse för rederinäringen och fisket i Göteborg är det märkligt att GP inte skrivit en rad (2013 skrev de två artiklar, mässan/mötet har arrangerats vartannat år med start 2009) och att bara en ledande kommunpolitiker syntes till, David Lega, från kristdemokraterna. Han hade två andra kristdemokrater med sig. Dessutom fanns där uppenbarligen en riksdagspolitiker från moderaterna. Men det verkar ha varit alla besökare från politiskt håll. En sak kan också konstateras. Antalet kvinnor i sjöfartsbranschen är begränsat. DSM är en mycket mansdominerad tillställning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!