Veckans båt – TG 10 Lindha

TG 10 Lindha är en båt på nästan 10 meter som har hemmahamn i Skåre i Trelleborgs kommun i södra Skåne. Det är den enda naturliga hamnen i södra Skåne. Platsen har följaktligen använts som hamn sen urminnes tid. På 1930-talet byggdes en nuvarande hamnen strax väster om naturhamnen med hjälp av statliga medel.

Johan Linde är ägare av TG 10 Lindha som har en motor på 55 kW och är byggd av plast i Sverige år 1983. Bruttotonnaget är 6 ton. Fisket bedrivs med garn efter torsk nära kusten i västra Östersjön och Öresund. Periodvis bedrivs fisket från Lomma hamn i Öresund. 2016 landade TG 10 Lindha 27 ton torsk. Även den ännu mindre fiskebåten TG 3 ägs av Johan Linde.

Johan Linde är en av de som drabbats av den kraftiga nedskärningen av torskkvoten men genom att han bara fiskar med passiva redskap så har effekterna mildrats något eftersom hela den svenska torskkvoten vigts åt de som fiskar med passiva redskap. Sälar är dock det största problemet när det gäller garnfiske.

Johan Linde är en av Sveriges yngre fiskare och han är medlem i Sveriges Fiskares PO (SFPO) där han är aktiv i Östersjökommittén.

En bild på båten (om det nu är rätt båt) finns på Fiskerforum.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!