Veckans båt – YD 36 Marie

YD 36 Marie af Kåseberga är en mindre fiskebåt av trä byggd 1973 i Danmark. Båten är ungefär 9 meter lång, på 3 bruttoton och med en motor på nästan 26 kW. Ägare är Bo Wallin som fiskar med garn efter torsk och plattfisk med utgångspunkt från hemmahamnen Kåseberga. 2016 landade han 18 ton torsk.

Kåseberga hamn

Kåseberga hamn med YD 36 Marie till höger. Bild: Kåseberga Byalag

YD 36 Marie är idag den enda fiskebåt som finns kvar i Kåseberga som har långa traditioner av att vara fiskeläge. Bo Wallin är väl därför sannolikt också den siste yrkesfiskaren i Kåseberga. Ett samhälle som en gång i tiden hade 30 yrkesfiskare.  Fram till 1958 fiskade de två med trålare. För några år sen fanns det två fiskare i Kåseberga, men nu verkar det bara vara Bo Wallin som finns kvar. Hur länge har blir kvar är väl dock bara en tidsfråga då han är 71 år gammal.

Familjen Wallin har varit yrkesfiskare i generationer och har genom tiderna ägt ett flertal trålare och andra fiskebåtar, däribland YD 21 Crosby och YD 47 Atlantic med Bo Wallins bröder Folke Wallin respektive Herbert Wallin som ägare. De två partrålade ihop, men Crosby sjönk 1956. 1958 sålde också Herbert Wallin sin båt och de två bröderna gick över till ålfiske. De äldre bröderna började fiska redan under andra världskriget medan Bo Wallin blev fiskare först 1961. Bröderna slutade för sin del att fiska i början av 1990-talet.

Fiskaren Herbert Wallin blickar tillbaka from Lucas Gölén on Vimeo.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!