Nybeställda svenska fiskebåtar

Under Donsö Shipping Meet (DSM-17) delade Svensk Sjöfartstidning ut en tidning, Swedish Shipping Gazette, om svensk sjöfart på engelska. Den handlar i stor utsträckning om nybyggnationer och nysatsningar inom svensk rederinäring. I tidningen finns en artikel om den nybeställda fiskebåten Clipperton liksom en förteckning över samtliga nybeställningar per den 1 augusti 2017 med anknytning till svensk rederinäring som tidningens journalister hittat.

Totalt är det cirka 50 beställda fartyg inklusive två havs- och fiskeriforskningsfartyg som redovisas. Men några fiskebåtar finns inte med. Så här redovisar jag nu alla svenskanknutna fiskebåtsbeställningar jag känner till som ett litet komplement till Sjöfartstidningens lista. Edman de flesta beställda fartyg kommer att byggas i Kina så byggs fiskebåtarna företrädesvis i Danmark och skroven i Polen.

Beställda fiskebåtar, båt, varv, beställare (koncern)

S 364 Rockall, Karstensens Skibsværft, Astrid Fiske AB
GG 707 Arkö, Tjörnvarvet, Arkö Fiske AB
S 144 Themis, Karstensens Skibsværft, Rylo AB (Themis Fiskeri)
GG 229 Clipperton, Karstensens Skibsværft, B-C Pelagic AB
NC 330 Kristin, Karstensens Skibsværft, Kristin Fiskeri AB
GG 204 Tor-ön, Karstensens Skibsværft, Torönland HB
GG 207 Torland, Karstensens Skibsværft, Torönland HB

Det handlar om 6 stora pelagiska trålare och en räktrålare. Alla konstruerade vid danska varv, räktrålaren av Vestværftet i Hvide Sande och de andra av Karstensens. Skroven har i samtliga fall byggts, byggs eller ska byggas i Polen. S 144 Themis och GG 229 Clipperton är systerbåtar på samma sätt som GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland är systerbåtar till NC 330 Kristin.

De pelagiska fiskebåtarna har jag skrivit om i tidigare artiklar, men räktrålaren har jag inte beskrivit. Den nya GG 707 Arkö är ett systerfartyg till S 226 Emmely Pilegaard och S 486 Sajoni dvs. 28 meter lång och 8,4 meter bred. Men medan S 226 Emmely Pilegaard färdigställs på Thyborøn Skibs & Motor A/S så färdigställs GG 707 Arkö på Tjörnvarvet i Rönnäng. S 486 Sajoni färdigställdes på varvet i Hvide Sande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Nybeställda svenska fiskebåtar”

Kommentarer är stängda.