Lögner om Nordsjöfisket i ETC

Oceanografen Sylvia Earle har intervjuats i ETC Göteborg om fiske och läget i haven. Hon uttalar sig också om Nordsjöfisket. Där blir det dock rejält fel. Helt fel, i själva verket sprider hon en lögn, en osanning. Detta när hon hävdar att fisket i Nordsjön kollapsat. Faktum är att fisket inte ens kollapsat i världsmåttstock, utan bara i enskilda hav, på enskilda platser och i vissa områden.

ETC journalist Annelie Moran verkar vilja förbjuda fiske (vilket tyder på okunnighet), men det verkar inte Earle tycka är en bra idé. För fisket är ju inte på långa vägar det stora problemet för haven. Enligt Earle är det istället plast och klimatförändringar som är de stora problemen. Det är klimatförändringar som dödar korallrev och orsakar de störta förändringarna vad det gäller artsammansättning etc.

Men åter till Nordsjön. Tvärtemot vad Earle säger är fiskbestånden i Nordsjön idag de bästa på flera årtionden. En majoritet av bestånden är på långsiktigt hållbara nivåer och de fiskas också långsiktigt hållbart. Den mest spektakulära utvecklingen gäller den blåfenade tonfisken i östra Atlanten. Från att ha varit utrotningshotad är sannolikt bestånden lika stora idag som på 1960-talet. Efter 50 år har tonfisken återvänt till nordiska vatten. Vilket dessutom är ett bevis på att sill- och makrillbestånden är mycket stora, kanske större än nånsin när det gäller makrill och lika stora som på 1950-talet när det gäller sillen.

Nån kollaps för fisket i Nordsjön existerar inte. Att påstå det är att fara med osanning. Att ljuga. Det gör Earle och därmed också ETC och Annelie Moran. Fisket är bättre än på länge och dessutom i huvudsak långsiktigt hållbart förvaltat. Några arter, exempelvis pigghaj och vitling i Nordsjön liksom torsk i Kattegatt, lider dock av tidigare överfiske och längs svenska kusten finns väldigt lite fisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!