Veckans båt – ÅS 2 Anna Charlotta

ÅS 2 Anna-Charlotta är en mycket liten fiskebåt. 6 meter lång och av plast. I praktiken en eka. Hemmahamn är Åhus. Båten ägs av Ålcompagniet i Åhus-Kärr AB, som i sin tur ägs av Hans Inge (Hånsa) Olofsson och Maria Blomberg. Förutom att vara ålfiskare är Hans Olofsson också diktare och spelman enligt företagets hemsida. Hans fru Maria Blomgren är också konstnär. De två bedriver också restaurangverksamhet med ålagillen som specialitet:

– Av den gamla ålakusten är det bara lite kvar. I dag får vi lägga näten djupare för att få lika mycket ål. Det var långt ifrån givet att Hånsa skulle bli fjärde generationens ålafiskare. Först efter tio år i Göteborg med olika arbeten bestämde sig Hånsa, då 36 år gammal, att ta över fisket efter sin far.

– Jag kunde jobbet och trodde att det skulle bli bättre fiske med tiden, säger han. Tvärtom blev ålarna färre, men Hånsa hittade ett nytt sätt att leva. Ålagillen blev en del av en växande upplevelseturism.

– Pappa var helnykterist och tyckte inte att man skulle tjäna pengar på att folk drack brännvin.

Det hade däremot inte Hånsa några problem med. När han tog över 1986 hörde folk av sig och ville komma på gille. Och efter hand blev propåerna allt fler och Hånsa hade hittat sin nisch.

– Att ordna gille låg naturligt för mig. Jag tycker om att visa upp fisket och ta hand om folk. Tillsammans med hustrun Maria Blombärg utvecklade Hånsa ålagillena till en helkväll med skrönor, musik och god mat.

Bilderna är från Hånsa & Maria.

ÅS 2 Anna-Charlotta

ÅS 2 Anna-Charlotta

ÅS 2 Anna-Charlotta

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,