Mängden plast i Östersjön har inte ökat på 30 år

Det kommer den ena larmrapporten efter den andra om plast i haven. Politiker och miljövänner uttalar sig extremt alarmistiskt. Snart finns det mer plast i haven än fisk och liknande slogans för de fram i tid och otid. Men det verkar som om det faktiskt inte finns nåt fog för deras hysteriska oro.

I en vetenskaplig undersökning av vatten och fisk från Östersjön de senaste 30 åren har danska forskare nämligen funnit att mängden plast i havet inte ökat:

Bag studiet står forskere på DTU Aqua, Københavns Universitet og GEOMAR i Kiel, der har analyseret indholdet af mikroplast i fisk og vandprøver fra Østersøen, der er taget mellem 1987 og 2015.

”Resultatet er overraskende. Der er den samme mængde plastik både i vandet og fiskene, når man går 30 år tilbage,” siger professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua.

Hidtidige studier af indholdet af mikroplast i vand og fisk har været øjebliksbilleder. Dette er første gang, man har undersøgt indholdet gennem en længere periode.

Resultatet från undersökningen är något oväntat med tanke på den hysteriska opinionsbildningen kring plast och hav från olika miljörörelser de senaste åren. Men också lite symptomatiskt. Miljörörelser har, speciellt, när det gäller haven, en tendens att överdriva problemen och driva kampanjer med dåligt verklighetsunderlag.

Resultatet är förstås också oväntat i förhållande till mängden plast som tillverkas och används. Idag tillverkas och används mycket mer plast än för 30 år sen.

Grafik från Beer et al. 2017

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!