Rovfiskar angriper fiskodlingar

Den 25 oktober noterade att fisk rymt från en odling av regnbåge i Norge som ägs av Osland Havbruk och ligger i Høyanger kommun i Sogn og Fjordane. Orsaken till att regnbågarna rymt visad sig vara ett angrepp av pigghaj. Pigghajarna hade tuggat sig igenom nätet i den öppna odlingskassen för att komma åt maten i form av regnbåge.

Pigghaj.

Pigghaj. Bild: Wilhelm von Wright

Flera hål i nätet upptäcktes och ett antal regnbågar rymde, oklart exakt hur många. Men cirka 40 stycken fångades snabbt inte med hjälp av garn. Fisket för att infånga de förrymda regnbågarna från odlingen kommer dock enligt norska Fiskeridirektoratet att bli begränsat på grund av pigghajarna i området. Pigghajen är utrotningshotad och får därför inte fångas i många länder.

En liknande händelse inträffade bara några dagar senare i Skottland vid en odling invid Colonsay, i ögruppen Inre Hebriderna väster om Skottlands fastland, som ägs av det norska företaget Marine Harvest. Där hade en tonfisk på cirka 300 kilo lyckats ta sig in i en öppen laxodlingskasse för att frossa på lax:

Marine Harvest staff at Colonsay said they were stunned to see the fish, which experts said was likely to be an Atlantic Bluefin.

They said they spotted the 3m-long tuna after noticing ”a feeding frenzy” near their salmon enclosures.

The fish was eventually caught using a net and crane and was returned to the sea.

Farm manager Ali Geddes said: ”We’d noticed a lot of activity around the southern part of the farm – there seemed to be a real feeding frenzy going on with the dolphins and porpoises.”

He said the tuna could reach speeds of 50mph.

”It seems to have burst through the foot of the pen like a torpedo,” he said.

Enligt representanter för Marine Harvest på plats rymde inga av de odlade laxarna. Tonfisken kunde fånga sin och släppas i havet utanför laxodlingen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!