Veckans båt – SM 42 Kajsa

SM 42 Kajsa är cirka 8 meter lång, på cirka 3 bruttoton och byggd av trä i Sverige 1957. En liten fiskebåt med en motor på cirka 37 kW. Båten ägs av Rune Wikström som dessutom har ytterligare en liten fiskebåt, SM 49 som är av plats och 5 meter lång. Fisket bedrivs med garn och burar och är mycket småskaligt. 2016 landade SM 42 Kajsa bland annat 303 kilo torsk, 263 kilo sill och 20 kilo skarpsill. Annat som fiskas är bl.a. abborre, gös, sik, lax och gädda. Hemmahamn är Ramsmora brygga på Möja i Stockholms skärgård. Möja ligger i Uppland men ingår numer i Värmdö kommun som huvudsakligen ligger i Södermanland.

Rune Wikström ombord på SM 42 Kajsa

Rune Wikström ombord på SM 42 Kajsa. Bild: Wikströms Fisk

Förutom fisket driver familjen också en restaurang där menyn till stor del baseras på det som fångats i fisket. Verksamheten bedrivs i företaget AB Wikströms Fisk som 2016 omsatte 2 miljoner kronor. i styrelsen för företaget sitter också Rune Wikströms fru Ingalill Wikström och dotter Stina Wikström Åbrandt.

Rune Wikström är idag den ende kvarvarande yrkesfiskaren på Möja:

Rune Wikström och hans familj lever på året runt-fiske.

– För femton år sedan var vi 30-35 fiskare på Möja. I dag är jag ensam. Många slutade när det blev ont om torsk. Jag hade tur som började med skärgårdsfisk på ett tidigt stadium. Jag fiskar det som havet bjuder. Till och med simpa, som anses vara både ful och ointressant. Friterad är den faktiskt en delikatess!

Den nyfångade fisken säljs i familjens gårdsbutik eller tillagas och serveras i ljuvliga anrättningar. När höstmörkret faller på flyttas verksamheten till ett litet hus på Bollnästorget på Skansen. Där steker man strömming och aborrfiléer till frusna turister och stockholmare. Vintern ägnas också åt att laga redskap och åt att jobba upp ett lager med sik som fryses in.

Familjen Wikström har varit fiskare i sex, sju generationer. Rune lärde av sin pappa Hilding, som lärde av sin far, Edvin.

Åren 2006-2014 var Rune Wikström också riksdagsledamot för moderaterna. Idag är han också med i styrgruppen för Eldrimner som är en enhet inom länsstyrelsen i Jämtlands län som sysslar med att utveckling av mathantverk med hjälp av statliga pengar. Han är också övertygad om att jakt på säl är nödvändigt för att det kustnära fisket med passiva redskap på sikt ska kunna klara sig.

SM 42 Kajsa

SM 42 Kajsa. Bild: Wikströms Fisk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!