Veckans båt – VY 15 Jane

VY 15 Jane är en 13 meter lång garnbåt av stål som byggdes 1975 i Åmål. Bruttotonnaget är på 11 ton och motorn är på 170 kW. Ägare av båten är Johannes Klingvall och hemmahamn är Herrvik på Östergarnslandet, Gotland. andra båtar med Herrvik som hemmahamn är VY 4 Bellona, VY 5 Solbris, VY 29 Kristina, VY 93 Liz som också ägs av Johannes Klingvall och som har Skillinge i Skåne som hemort samt VY 95 Skantic.

VY 15 Jane och Johannes Klingvall

VY 15 Jane och Johannes Klingvall

2016 landade båten 78 ton torsk som i huvudsak fiskas i Skåne med Skillinge som bas. I hemmavattnen öster om Gotland fiskar Klingvall främst skrubba (eller flundra som det heter i Östersjön, egentligen dock skrubbskädda).Detta fiske sker främst på sommaren. Torskfisket utanför Gotland är enligt Klingvall helt utslaget på grund av för mycket säl. För att kunna få ökad lönsamhet i fisket har yrkesfiskarna byggt en egen småskalig beredningsanläggning i Herrvik.

Beredningsanläggningen drivs av Gutefisk ek.för. i vars styrelse vi återfinner Thorgrim Christiansson, Johannes Klingvall och Sven Ove Nordin (VY 183 Anne-Rita med hemmahamn i Ljugarn) som ordinarie ledamöter medan Marika Åsa Elisabet Gardarfve och Roland Pettersson (VY 242 Vestland) är suppleanter.

Herrviks hamn

Herrviks hamn. Fiskebåten VY 183 Anne-Rita ligger längst till höger och för om den ligger VY 15 Jane. Bild: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 4.0

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!