Första sändaren från en märkt tonfisk har dykt upp

I höstas märktes 18 tonfiskar i svenska och danska vatten med elektronisk märkningsutrustning om under tonfiskarnas vandringar ska registrerar en mängd olika data. Utrustningen är konstruerad så att den ska släppa från den märkta tonfisken efter en tid, beräknade till ungefär 3 månader. Den sändare som nu släppt och dykt upp i Biscaya har därför släppt lite för tidigt. Den kommer dock ändå att ge intressanta data om var den aktuella tonfisken befunnit sig sen den märktes:

En af de 18 taggede tun fra testfiskeriet i september har nu mistet det ene af sine to pop-up tag. Tagget er dukket op midt i Biscayen ud for Frankrigs kyst. Og selvom det sker tidligere end planlagt, udtrykker Kim Aarestrup fra DTU Aqua stor begejstring over fundet.

– Det her er en fantastisk nyhed, der med al tydelighed viser, at de her transmittere virker – og at tunene har klaret mærkningen fint. Selvom det var meningen, at transmitteren først skulle løsne sig fra tunen om cirka tre måneder, så må vi bare betragte det her som en tidlig julegave til alle os, der er nysgerrige på den atlantiske tuns færden og udbredelse, siger en glad Kim Aarestrup.

Att tonfisken förflyttat sig från våra breddgrader till Biscayabukten är iofs ingen jättenyhet. De blåfenade tonfiskar som tillhör det östliga beståndet i Nordatlanten leker i Medelhavet och Biscayabukten ligger på vägen dit. Så nog verkar den danska lit överdrivet entusiastisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!