Uppmanar och uppmuntrar GP återigen till olagligt fiske?

För två år sen skrev GP om olagligt makrillfiske. Något de höjde till skyarna. De visste uppenbarligen inte att de var olagligt. Fritidsfiskare som artikeln handlade om får nämligen inte sälja sina fångster.

Ostron

Europeiskt ostron

Nu kan det vara dags igen. GP skriver om ostronfiske i Bohuslän. Något som är förbjudet för alla utom markägare. En markägare äger vattnet 200 meter ut i havet. På västkusten är det normalt fritt att fiska och har så alltid varit. Förutom när det gäller ostron. Ostron är inte fritt att plocka då de tillhör markägaren.

Om GP-artikeln om ostron och musslor handlar om olagligt fiske och innebär en uppmaning till olagligt fiske beror därför på om den man artikeln handlar om, Adriaan van der Plasse, är markägare eller inte till det område där han plockar ostron. Eller så kanske han har tillstånd av markägaren. Eller så kanske han plockar ostronen mer än 200 meter från land. Om något av dessa villkor är uppfyllda så beskriver GP-artikeln en laglig verksamhet. Är han inte markägare eller saknar tillstånd från markägare samt plockar ostron närmare än 200 meter från land så sysslar han med olagligheter. Tjuvfiske helt enkelt. Och de som köper de ostron han plockar  ägnar sig i så fall åt häleri.

Däremot är det väl lite oklart vilka regler som gäller för japanska jätteostron. Sannolikt är de väl fria att plocka då de är en invasiv art som från början inte förekommit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Uppmanar och uppmuntrar GP återigen till olagligt fiske?”

Kommentarer är stängda.