Vilseledande information från Fishsec

Fishsec är en lobbyorganisation som sysslar med fiskerifrågor i nordiska farvatten. Organisationen har blivit allt mer notorisk när det gäller att sprida falska och vilseledande uppgifter. Både vad det gäller fisket i Nordsjön och fisket i Östersjön. Nu far de med mycket vilseledande uppgifter om fiskbeståndens status i Nordsjön och Östersjön. De redovisar nämligen helt korrekta uppgifter om fiskbeståndens status i europeiska farvatten:

A key aspect of “good environmental status” (GES) is healthy fish stocks. In the MSFD, this is estimated by three criteria: the reproductive capacity, the level of fishing mortality and the age and size structure of the population.

In a briefing released two weeks before EU fisheries ministers met to decide fishing catches for 2018, the European Environmental Agency gave its assessment of progress towards the fisheries facet of GES:

  • There is not enough information to assess the indicator of age and size distribution.

  • Only 26 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.

  • 22 per cent of the stocks assessed in European waters outside the Mediterranean and Black Seas did not meet either criteria (and in the Mediterranean and Black Seas it was far worse).

De nämner dock inte att problemet är Medelhavet och Svarta havet (även om de nämner att läget där är mycket sämre) situationen är sämre än sämst. I nordiska farvatten är situationen mycket bättre och blir stadigt bara bättre. Genom att inte uppge läget separat för de nordiska farvattnen vilseleder Fishsec läsarna i Norden och omkringliggande länder. Anger vi samma uppgifter för Nordsjön skulle det bli (procentsiffrorna är ungefärliga):

  • There is generally enough information to assess the indicator of age and size distribution.
  • 30 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.
  • 40 per cent of the stocks assessed meet one of the two other criteria. Only 30% did not meet one of the criteria.

96%  av de kommersiella fångsterna i Nordsjön kommer från fiskbestånd som utvärderas på och där det finns tillräckligt med kunskap. I Östersjön är motsvarande siffra mer än 80%.

För Östersjön:

  • There is generally enough information to assess the indicator of age and size distribution.
  • 50 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.
  • 40 per cent of the stocks assessed one of the two other criteria. Only 10% did not meet one of the criteria.

Situationen i andra nordiska hav liknar den som gäller i Nordsjön och Östersjön. Siffrorna och diagrammen avspeglar läget år 2104 och efter det har det blivit ändå bättre. Att situationen i Medelhavet och Svarta havet kräver omedelbara åtgärder är uppenbart men att kräva minskat fiske i Nordsjön, Östersjön, Nordatlanten och Barents Hav är inte seriöst. Ändå tycks Fishsec göra det.

I nordiska farvatten är det inte så att det finns mindre fisk, det finns mer fisk. Det är inte heller så att det fiskas för mycket utan allt fiske bedrivs inom de ramar den vetenskapliga rådgivningen satt upp. Att påstå nåt annat är lögn och Fishsec ljuger när de hävdar att det som gäller för Medelhavet och Svarta havet också gäller nordiska farvatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!