GG 844 Idun sjönk väster om Härön

Sjö- & flygräddningscentralen larmades på söndagsmorgonen (igår) om en fiskebåt, GG 844 Idun från Björholmen, som tog in vatten väster om Härön. Sjöräddningens fartyg Sten A Olsson och Anncha af Fagerfjäll avgick från Käringön 09:00 respektive Skärhamn 09:15. När Sten A Olsson kom fram som första enhet kunde räddningsbesättningen plocka över den enda ombordvarande, Mikael Karlsson, på fiskebåten till räddningsbåten.

Fiskebåten låg då tungt över åt styrbord, Anncha af Fagerfjäll, kom fram strax därefter och satte över besättning och pump till Sten A Olsson för att komplettera hennes 3 pumpar. Även KBV 316 från Kustbevakningen anlände samtidigt och deltog i försöken att rädda båten. Tyvärr gick det inte, trots pumparna kördes för fullt så sjönk fiskebåten djupare och djupare på styrbordssidan för att slutligen slå runt och sjunka.

Bild: Kustbevakningen

Sjöräddningssällskapets fartyg körde in till en hamn på Tjörn med den räddade personen och lämnade av honom. KBV 316 stannade kvar på platsen där ärendet övergick till miljöräddningstjänst.  Vraket undersöktes på söndagen med hjälp av en undervattensrobot.

– Vi har genom roboten kunnat se att vraket står upprätt, på kölen och ingen olja verkar ha läck ut, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Blåsten försvårade arbetet men under söndagskvällen kunde det konstateras att det fram till dess inte läckt ut någon olja. Idag ska det genomföras ytterligare undersökningar med hjälp av undervattenskamera för helt säkert konstatera att ingen olja läckt. Därefter kommer ett eventuellt beslut om bärgning.

GG 844 Idun

GG 844 Idun. Bild: Björholmens Fisk

GG 844 Idun är en katamaran som främst använts till kräft- och krabbfiske med bur. På 15 bruttoton med en längd på nästan 12 meter och en motor på 176 kW. Byggd 2000 av Skärhamns båtcenter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!