Olagligt trålfiske i Öresund

Sen 1930-talet har trålfiske varit förbjudet i Öresund. Trots det kommer det regelbundet uppgifter om olagligt trålfiske i Öresund. De som sägs ägna sig åt det olagliga fisket är danska trålare från fiskelägen på Nordsjälland som exempelvis Gilleleje. Uppgifterna har jag hört både från svenska garnfiskare såväl som danska garnfiskare som fiskar i Öresund. Det är bland garnfiskare i området en sanning som varit känd länge att danska trålare fiskar olagligt i Öresund.

Nu menar Greenpeace i Danmark att de filmat olagligt trålfiske i Öresund, både fiske under en period när torskfiske är förbjudet och i trålfiskeförbudsområdet i Öresund:

”As a result of one month of surveillance in the region, Greenpeace has gathered evidence of six cases of illegal fishing by Danish trawlers from the harbor of Gilleleje. In some cases, the vessels were fishing in the part of the Sound where trawling is illegal all year around. In other cases the fishing took place in ’Kilen’, an area in the northern part of the Sound covered by EU regulation on fisheries from Feb. 1 to March 31.”

GPS position, photos and footage of the trawling has been handed over to the Danish Agency for Fisheries and Control.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!