Sea Shepherd visar upp hur fel de agerar

I en stort uppslagen artikel rapporterar Göteborgs-Posten om risken för utrotning världens minsta val, vaquitan (kaliforniatumlaren), en tumlare som lever i Kaliforniska viken i Mexico. Artikeln handlar om hur Sea Shepherd och mexikanska myndigheter misslyckats med att skydda vaquitan. Jag är inte ett dugg förvånad över det.  De metoder som använts är dömda att misslyckas redan från start.

Grundproblemet är att vaquitan fatsnar i drivgarn som används i flera olika fisken i Kaliforniaviken. De drunknar och riskerar nu utrotning. Fiskarbefolkningen i området har absolut inget annat att leva på. Att bara förbjuda drivgarnsfiske är därför ingen framkomlig väg. Men det är precis vad myndigheterna gjort ivrigt påhejade av Sea Shepherd och andra miljöorganisationer. De har gjort yrkesfiskarna till brottslingar istället för att göra dem till allierade i kampen för att rädda vaquitan.

Att fisket tvingats bli olagligt har också lett till överfiske av den mest efterfrågade arten som ger mest betalt, totoaban (vekfisken). Totoaban har minskat mycket kraftigt i antal sen 1950-talet, dock inte på grund av fiske, utan på grund av att nästan inget av Coloradoflodens vatten längre når Californiaviken. Istället används det vattnet till nöjen och av människor i las Vegas och för konstbevattning och människor i Kalifornien i USA. Bristen på sötvatten har också lett till att andra livsmöjligheter som jordbruk, jakt etc inte är möjliga i Coloradoflodens delta. Fiske är det enda som återstått, även om det fått ske på resurser som blivit kraftigt förminskade på grund av konstbevattning och konstgjorda ökenstäder i USA:

Befolkningen i området måste leva och har inte haft nåt val. De har fortsatt fiska. För att skydda sig från myndigheterna och Sea Shepherd har de fått alliera sig med mycket problematiska krafter, de livsfarliga och mycket kriminella mexikanska kartellerna. Det är också det enda sätt de har för att sälja den fisk de fångar. De är ju förbjudna att fiska, så fisken måste säljas illegalt. Kartellerna kan ordna det. Resultatet är att fiskarna och deras familjer har hamnat i ett beroendeförhållande till tungt kriminella. Sea Shepherd och myndigheterna har gjort hederliga och fredliga människor till brottslingar genom sitt agerande. Det är verkligen inget att hylla. Hela tillvägagångssättet var dödfött från start.

Istället för att förbjuda yrkesfisket borde miljöorganisationer som Sea Shepherd och myndigheter ha samarbetat med fiskarna och deras familjer för att ta fram nya fiskemetoder och redskap som undviker att få tumlare som bifångst. Dessutom borde miljöorganisationerna verka för att konstbevattning i Kalifornien i USA förbjuds och att Las Vegas avvecklas som stad. Det gör de förstås inte, det är ju mycket lättare att ge sig på de fattiga yrkesfiskarna i Kaliforniaviken. Som jag ser det är Sea Shepherd lika kriminella som kartellerna. De medverkar till att tvinga in fiskarna och deras familjer i brottslighet.

Läs också om hur felaktig lagstiftning i Spanien gjorde fiskare till knarksmugglare.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!