Danska fiskare vill fiska tonfisk

Det finns oerhört gott om blåfenad tonfisk i nordiska farvatten numera. 1000-tals tonfiskar uppehåller sig i Skagerak och Kattegatt varje sensommar. Men svenska och danska yrkesfiskare får inte lov att fånga och landa tonfisk då Sverige och Danmark inte har nån tonfiskkvot. Båda länderna hade fram till 1960-talet ett kommersiellt fiske på tonfisk. I Sverige var det framförallt ett par båtar på Hönö som bedrev ett riktat fiske på tonfisk.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Förra året fick svenska och danska fiskebåtar som fångad tonfiske som bifångst land sin tonfisk. Iå får de inte det. Istället måste de kasta fångade tonfiskar överbord även om de är döda. Det är ett orimligt sätt att hantera bifångster av tonfisk. Tonfisk fås ibland som bifångst vid sillfisket i Skagerak och Kattegatt på sensommaren och hösten. I andra sammanhang finns inte bifångst av tonfisk.

En vettig lösning på situationen är att Danmark och Sverige får var sin mindre kvot av tonfiske på samma sätt som det finns en kvot i Norge. På den kvoten kan sedan bifångad tonfiske avräknas och kanske kan nån enstaka båt också få tillstånd att på prov bedriva ett begränsat riktat fiske på samma sätt som i Norge. Detta är bl.a. vad Danmarks Fiskares PO (DFPO) tycker vore rimligt. Danmark fiskeriminister, Eva Kjer Hansen, har också agerat i frågan för att försöka få till en dansk tonfiskkvot:

Så i regeringen, har fiskeriets første kvinde Eva Kjer Hansen (V) allerede gjort de indledende øvelser til, at Danmark kan få andel i en kommende EU-fangstkvote for tun, der aftales og fordeles internationalt.

»Vi har meldt os ind i tun-kampen. Der er ingen tvivl om, at vi alle er blevet fascinerede over, at tunen er her. Der tegner sig nogle nye og virkeligt spændende muligheder for fiskeriet, hvis vi kan få en fornuftig aftale i stand om en kvote, så vi igen kan fiske efter tun«, siger Fiskeriministeren Eva Kjer Hansen i en kommentar til Politiken.

Även den blivande svenska fiskeriministern borde kräva en del av tonfiskkvoten för Sveriges räkning.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!