Holger Johansson – Kungsviken

Holger Johansson var båtbyggare i Kungsviken. Han byggde i huvudsak mindre bruksbåtar som ekor och jullar samt fritidsbåtar av olika slag såsom långedragsjullar men ett par fiskebåtar byggdes också vid hans båtbyggeri vilket han länge drev ihop med Oscar Arvidsson. 1986 byggde han LL 389 Kristina för en beställare på Käringön. Idag finns den båten i Ålabodarna i Skåne som LA 99 Kristina. Det lär vara den största båten han byggt.

Tillsammans med Karl-Gustav Larsson tycks han också ha haft eller arbetat på ett båtbyggeri på Ringön i Göteborg under en tid på 1960-talet. Han verkar också ha arbetat på varvet på Donsö en tid liksom på Ringens Varv i Marstrand och för Gösta Johansson och Einar Karlsson i Kungsviken.

Fiskebåtar byggda av Holger Johansson i Kungsviken (sannolikt har han byggt fler)

??, 1980, ??, ??, byggd som lysbåt för Astrid på Rörö. Heter idag Falkland.
LL 45 Vallerö, 1981, Stocken, Jan Manfjärd
LL 714 Shetland, 1982, Mollösund, Curt Larsson och Jan-Eric Larsson
LL 389 Kristina, 1986, Käringön

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!