Slut med tidningsutdelning på skärgårdsöar i Bohuslän och Göteborg

Sen den 1 december delas det inte längre ut tidningar till dörren eller brevlådan på de flesta öar i Bohusläns skärgård. Det är ett beslut som tagit av VTD, Västsvensk Tidningsdistribution. Ett företag som ägs av samma koncern som Göteborgs-Posten, Stampen. De anser att det kostar för mycket.

Sen tidigare är det många öar med mycket liten befolkning som inte har nån utdelning men nu har tidningsutdelningen ställts även in på en del öar med ganska stor befolkning såsom Donsö, Styrsö och Brännö i Göteborgs södra skärgård. De flesta öar som fått inställd tidningsutdelning ligger i Göteborgs skärgård, de tre nämnda i Göteborgs kommun där det även gäller Asperö, Köpstadsö, Vrångö. Alla öar i södra skärgården som haft tidningsutdelning till brevlådan eller tomten har alltså fått inställd utdelning. Det har vållat en del protester:

Lennart Olsson bor på Styrsö och är kritisk till det nya upplägget.

– Det betyder att jag får gå en kilometer till Brattens brygga där tidningarna ska lämnas ut. Det gör man inte i pyjamas eller morgonrock direkt, det blir lite bökigt. Det kan jag väl stå ut med och jag har e-tidning, så det fixar sig. Men jag tänker på pensionärer som inte behärskar datorn.

Han anser att det ytterst är ett demokratiproblem.

– Det är en demokratifråga att inte kunna ta del av debatter och nyheter på ett enkelt sätt. Det finns i och för sig radio, men det borde finnas en samhällsstruktur som gör det möjligt att få hem en tidning.

I Öckerö kommun, vilket också är Göteborgs skärgård, har tidningsutdelningen upphört på Grötö, Kalvsund, Rörö, Hyppeln och Knippla. Längre norrut i Bohuslän har tidningsutdelningen ställts in på Marstrand, Dyrön, Åstol, Gullholmen och Käringön.

Alla öar där tidningsutdelningen upphört är öar utan bilfärjor eller öar där det krävs flera bilfärjor för att ta sig dit. Alla utom Donsö, Styrsö och Brännö har färre än 400 bofasta invånare.

Förutom att tidningsprenumeranter är missnöjda är också en del mindre tidningsföretag kritiska till det hela:

Lokaltidningarna Kungälvsposten, ST-tidningen och Lokaltidningen STO har prenumeranter på fem av öarna som drabbas av förändringen. Pontus Roos är vd för Ortstidningar i väst, OTV, som ger ut titlarna.

– Ingenting är positivt med att vi inte kan dela ut tidningen direkt till brevlådan som vi alltid gjort och gör till alla andra, säger han.

Företaget har ringt runt till de prenumeranter som påverkas för att erbjuda e-prenumerationer eller distribution via posten i stället, berättar Pontus Roos.

Han anser att den nya situationen hänger ihop med att det bara finns en kanal för morgondistribution i Göteborgs-området.

Att distribuera tidningar med posten är dock ofta inget alternativ. På flera av de aktuella öarna finns sen länge heller ingen postutdelning till dörren eller brevlådan. Det gäller exempelvis Rörö.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!