Ekonomisk fifflare tycker att yrkesfiskare kan förbjudas

Björn Carlson är den man som skänkt pengarna till den ljugande lobbyorganisationen BalticSea2020 (Björn Carlsons Östersjöstiftelse). Han är en av de största ekonomiska fifflare som nånsin funnits i Sverige. Naturligtvis utan att begå ett enda brott i lagens mening.

Han är trots att han inte begått några brott ändå en skattesmitare och skatteplanerare som till stor del fått sin pengar genom företag placerade i lågskatteländer och genom spekulation mot den svenska staten. I början av 1990-talet var Björn Carlson central aktör bakom de spekulationer mot svenska valutan och mot den svenska staten som ledde till hyperinflation och till att många vanliga svenska småhusägare ruinerades. Företaget som spekulerade mot den svenska staten och som ruinerade många vanliga svenskar hette Luxonen och var baserat i lågskattelandet Luxemburg. Luxonen startades 1991. Hans fiffel och spekulationer kostade enligt Expressen den svenska staten omkring 25 miljarder.

Inte nog med att Carlson spekulerade mot den svenska staten, han och hans kompanjon har enligt DI också lurat småsparare genom att köpa en stor post aktier i det egna bolaget billigt.

Carlson tycks var en man som verkar sakna moral och skrupler.

Året efter Carlson startade Luxonen startade han också fondbolaget Carlson Investment Management. Det bolaget sålde han 1999 till Skandia varefter han satte upp ett nytt bolag i skattesmitarlandet Irland.

Nu har Carlson ihop med sin anställde bandhund Conrad Stralka och ytterligare två styrelseledamöter i BalticSea2020 skrivit en debattartikel om torskfisket i Östersjön som publicerats i SVD. I debattartikeln hävdar de att torskfisket i Östersjön saknar ekonomisk betydelse.

För Sverige som helhet saknar det förstås betydelse men för fiskelägena på Listerlandet och för Simrishamn liksom de yrkesfiskare som fiskar i Öresund samt ett antal andra yrkesfiskare från Gotland vis Småland och Blekinge till Skåne har det stor betydelse och en del på Västkusten har det stor ekonomisk betydelse. Det är deras levebröd, faktiskt deras liv. Men för Björn Carlson och hans hantlangare är deras liv och arbete utan värde. Det är faktiskt en extremt föraktfull inställning från en man som blev rik på att till viss del ruinera oss alla.

Det handlar om en man utan moral och etisk kompass som vill läxa upp det 100-talet yrkesfiskare som vill fortsätta leva på sitt traditionella vis. Det är oärligt, otrevligt och föraktfullt av en man som en gång stulit från oss alla (naturligtvis utan att det är brottsligt) att nu vilja utrota en liten folkspillra längs östra Sveriges kuster. Hans och hans hantlangares förslag innebär på sikt att det inte skulle finnas nåt fiske kvar på Österlen, i Blekinge, längs Smålandskusten, på Öland eller i Skåne.

Björn Carlson är inte trovärdig i sin självpåtagna roll som torskens försvarare och han är föraktfull och nedlåtande mot vanliga människor. Dessutom ljuger han. Torskfisket är ekonomiskt betydelsefullt för de som berörs precis som renskötsel och jakt är det för samer. Renskötsel liksom jakt saknar dock ekonomiskt värde för Sverige som helhet, men ändå tror jag att ingen vill förbjuda det. Att förbjuda yrkesfiskare och yrkesfiskare tycks däremot vara legitimt enligt Carlson och hans hantlangare.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!