Märkliga nyheter i blekingemedia om tidigare fiskebåt

Blekinges törsta trålare har lämnat Nogersund skriver tidningar i Blekinge. Visserligen har Ceylon (tidigare SG 27 Ceylon av Hanö) uppenbarligen sålts, men båten har inte varit registrerad som fiskebåt sen 2016. Inget fiske har heller bedrivits i ägarens företag Bengtsson Fish Company sen 2016.  Båten har dock legat kvar vid kaj i Nogersund och varit till salu sen 2016. Sådana före detta fiskebåtar har varit vanliga i en del svenska fiskelägen under vissa perioder.

Störst i Blekinge hade den inte heller varit om den nu faktiskt varit en trålare som användes till fiske. SG 27 Ceylon har ett bruttotonnage på 124 ton. KA 15 Tallona har ett bruttotonnage på 165 ton och KA 250 Almy West är på 143 bruttoton. Visserligen var Ceylon lite längre än de andra två med sina 27 meter vilket ska jämföras med Tallonas 24 meter och Almy West på 22 meter. Ceylon var kanske längre än de andra två men definitivt inte större.

Det är ju inte speciellt allvarligt eller ens upprörande att media rapporterar om en fiskebåt som inte finns och som inte är störst genom att kalla den störst och att den nu försvinner. Men det säger en del om hur fiske hanteras i medier och i andra sammanhang har det allvarliga konsekvenser (exempelvis rapportering kring bottentrålning och sälar). Nyheten i Blekinge Läns Tidning avspeglar den vanliga okunnigheten hos journalister när det gäller fiske. Dessutom är det också uppenbart att de inte bemödar sig om att ta reda på fakta, fast det bara tar en eller två minuter De själva har ju faktiskt skrivit om det i den gena tidningen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!